Nedelja, 11.12.2022.

11:43

Brnabić odgovorila Kurtiju: "Ono što on doživljava kao pretnju su naši pozivi na mir"

Pošto je pitanje registarskih tablica rešeno, kriminalnim bandama na severu Kosova nedostaje čak najmanji izgovor za barikade, naveo je Aljbin Kurti.

Izvor: Kosovo online

Brnabić odgovorila Kurtiju:
EPA-EFE/ERMAL META

Premijer tzv. države Kosovo Kurti je istakao da u "saradnji sa Kforom rade na rešavanju situacije brzo i mirno".

"Predsednik i premijer Srbije su zapretili vojnom agresijom, najavljujući da će se srpska vojska vratiti na našu teritoriju. Nećemo tražiti sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti — snažno i odlučno", napisao je Kurt na Tviteru.

Brnabić odgovorila

"Ono što Aljbin Kurti doživljava kao pretnju su naši stalni pozivi na mir i stabilnost, otvoren i pošten dijalog, poštovanje i punu primenu svih dogovora postignutih u dosadašnjem toku dijalogu Beograda i Prištine. Srbija je posvećena miru i stabilnosti. Srbija poštuje sve potpisane sporazume: Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, ali i Rezoluciju 1244 SB UN i Povelju UN. Kurtijeve vrednosti su Briselski sporazum ne postoji; Vašingtonski sporazum nije važeći; Rezolucija 1244 je vojna pretnja Prištini; ljudska prava i vladavina prava za njega znači zabrana prava Srbima da glasaju, oduzimanje imovine i svakodnevne pretnje brutalnom silom. Kurti govori „Mi ne želimo sukob, već dijalog i mir“, ali činjenica je da sada svi, čak i oni koji ga najsnažnije podržavaju iz EU i SAD vide za šta se on zaista zalaže i koje su njegove vrednosti – To nisu mir i stabilnost. Još jednom, uprkos Kurtijevom neodgovornom ponašanju i ratnohuškačkoj politici, pozivamo na smirenost i još više strpljenja. Svi protesti treba da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo najvažniju stvar za sve, a to je mir. Mir će pobediti, a ne Kurti", napisala je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: