Ponedeljak, 09.05.2022.

13:25

Ursula fon der Lajen je Ukrajini dala datum

Evropska komisija će odgovoriti na pitanje kandidature Ukrajine za članstvo u EU sledećeg meseca, izjavila Ursula fon der Lajen.

Izvor: B92

Ursula fon der Lajen je Ukrajini dala datum
EPA-EFE/RONALD WITTEK

To je ključni korak pre nego što zemlje članice Unije preuzmu to pitanje na razmatranje, rekla je u ponedeljak Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je danas kazala da Evropska komisija čeka od Ukrajine drugi deo upitnika o prijemu u EU i da će odluka o statusu kandidata biti doneta sredinom juna tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Fon der Lajen razgovarala je sa Zelenskim o zahtevu za članstvo u EU koji je predstavila njena zemlja, posle jučerašnjeg sastanka država Grupe sedam (G7) i čeka da "dobije odgovore na upitnik za članstvo dok Komisija namerava da da svoje mišljenje sledećeg juna", napisala je ona na svom Tviter nalogu. "Na Dan Evrope, razgovarali smo o podršci EU i evropskom putu Ukrajine. Radujemo se odgovorima na upitnik za članstvo u EU. Komisija će dati svoje mišljenje u junu", piše na Tviteru.

To znači da će Ukrajina, čije teritorije je napala Rusija pre više od 70 dana, dobiti konkretan odgovor na zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, poslat nakon što je u toj zemlji počeo rat.

S druge strane, nisu sve članice EU jasnog stava po pitanju članstva Ukrajine u EU, a jedan od argumenata koji koriste je da se u EU ne može ući prečicom, kao i da zemlje Zapadnog Balkana na članstvo čekaju godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: