Petak, 06.03.2020.

10:03

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji; Evo na šta treba da obratite pažnju VIDEO

Muškarac (43) iz Subotice prvi je pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa, potvrdio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Izvor: B92, Tanjug

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji; Evo na šta treba da obratite pažnju VIDEO
Screenshot/TV Prva

Reč je o muškarcu (43) iz Subotice, koji je prvi pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa, koji je boravio u Budimpešti, objasnio je Lončar.

"Desilo se ono što se i očekivalo, imamo prvi pozitivan slučaj koronavirusa u Srbiji. Najbitnije je da se on dobro oseća. Nema tegobe. Radi se o čoveku koji je u više navrata boravio u Budimpešti. Tamo mu živi sestra, koja je imala tegobe slične koronavirusu i imala je i virusnu upalu pluća. Onda je i on osetio tegobe i bio je krajnje odgovoran, samoizolovao se, poslao decu na selo, ostao sam sa suprugom, koja mu je samo donosila hranu", objasnio je Lončar na vanrednoj konferenciji za medije.

"Odmah se posumnjalo na koronavirus, a rezultati testa stigli su jutros. Oboleli je već u izolaciji", dodao je Lončar i istakao da su naše nadležne službe već stupile u dalji rad, odnosno u toku je analiza svih osoba koje su bile u kontaktu s njim i njegovom porodicom.

"Još jednom ponavljam, nema mesta panici, rekao sam da je bilo pitanje sata kada će se desiti ovo što se desilo. Nerealno je da postoji neka zemlja gde nema koronavirusa. Pitanje je samo je li on registrovan ili ne, to je globalni problem i tako se i tretira", rekao je Lončar i naglasio da su sve službe u Srbiji u potpunosti spremne za borbu protiv koronavirusa.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lončar je rekao da postoji tačno razrađen plan kako će Srbija reagovati. "Ako je pitanje da li će virusa biti u Beogradu... Imamo razrađen plan, šta sa jednim, troje, pet, sedam... pacijenata, gde će biti smešteni, lečeni, po kom principu i za Beograd i za druga mesta", istakao je Lončar.

Nije, dodaje, korektno da se ulazi u detalje, jer to konkretno ljudima ne znači ništa, već je važno da sistem zbrine one za koje bude potrebe, što će i učiniti.

Lončar je ponovio da se zaraženi muškarac u Subotici dobro oseća, bez tegoba, da jutros nema temperaturu, a da nadležni svoj posao rade ozbiljno, i svakog sumnjivog tretiraju kao pozitivnog, radi predostrožnosti, što je, dodaje, slučaj i sa porodicom obolelog iz Subotice.

"Sve ćemo uraditi u skladu sa pravilima struke. Nema mesta za paniku i strah. Važno je da ljudi veruju sistemu, državi", rekao je Lončar.

Dodao je da će javnost na vreme o svemu biti obaveštavana. "Niste imali spin ove vesti, niko je nije ekskluzivno objavio. Svi se ponašamo profesionalno i, kao što smo obećali, bićemo krajnje transparentni", rekao je Lončar.

Sumnja se na još jedan slučaj

Dečak (16) iz Vlasotinca smešten je danas u karantin na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu zbog sumnje da je oboleo od korona virusa, potvrdio je agenciji Beta direktor te bolnice Nebojša Dimitrijević.

Dimitrijević je kazao da to nije prvi slučaj sumnje na taj virus, ali da jeste najozbiljniji.

"Po prvi put je reč o ozbiljnom slučaju. Uzorci su odmah poslati Institutu Torlak u Beogradu, pa ćemo uskoro znati da li su naše sumnje opravdane ili nisu", naveo je on.

Prema nezvaničnim saznanjima, dečak se pre nekoliko dana vratio iz Italije, a lekaru u Vlasotincu javio se jutros odakle je transportovan u Opštu bolnicu u Leskovcu. Rukovodstvo te bolnice je još pre desetak dana pripremilo karantine na dva odeljenja: na Odeljenju za lečenje infektivnih bolesti i na Odeljenju za otorinolaringologiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: