Subota, 01.06.2019.

17:21

Zvanično optužen kapetana broda uključenog u nesreći na Dunavu

Mađarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kapetana broda Viking Sigin koji je bio uključen u sudar sa brodom sa južnokorejskim turistima na Dunavu.

Izvor: Beta/AFP

Zvanično optužen kapetana broda uključenog u nesreći na Dunavu
Foto: Tanjug/SZHSz/MTI via AP

Tužilaštvo mu je odredilo 30-odnevni pritvor. Kapetan broda, 64-godišnji Ukrajinac, izašao je danas pred sud u Budimpešti, rekao je portparol suda. On je ranije bio priveden u okviru istrage za "krivični nemar na javnom plovnom putu" otvorene posle nesreće koja se dogodila u sredu.

Sudija je rekao da kapetan može da bude pušten uz kauciju ukoliko nosi uređaj za praćenje i ostane u Budimpešti, ali tužilaštvo se žalilo na tu odluku te je on za sada zadržan u pritvoru, prenosi AP.

Veći brod kojim je upravljao ukrajinski kapetan udario je u sredu uveče u manje plovilo za razgledanje koje je išlo u istom pravcu i u kome je bilo 33 južnokorejskih putnika i dva mađarska člana posade.

Nesreća se dogodila u centru Budimpešte kod parlamenta.

Mađarska policija ranije je saopštila da otvara krivičnu istragu o brodolomu u kojem je poginulo sedam južnokorejskih turista, 21 se vodi kao nestalo i za njima se još traga, a sedam je spaseno.

Advokat kapetana Balaš tot rekao je novinarima po izlasku iz suda da njegov klijent za sada ostaje u zatvoru, zbog žalbe tužilaštva na odluku o puštanju na slobodu uz kauciju.

Advokat je u petak predstavio kapetana kao iskusnog profesinalca koji je pratio sve propise i koji je potpun skrhan zbog nesreće.

Istražitelji pokušavaju da utvrde okolnosti pod kojima se brod od 135 metra udario u 26 metra dugi brodić za razgledanje na rutinskoj plovidbi Dunavom u centru Budimpešte. Brodić se prevrnuo i potonuo za sedam sekundi u sredu uveče, prenosi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: