Dan žalosti u Ukrajini

Zbog pogibije 49 ukrajinskih vojnika iz vojnog transportnog aviona "Il-76" koji su proruske snage oborile kod Luganska, u Ukrajini je danas Dan žalosti.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

08:06

Default images

Moskva smatra da bi SAD trebalo da upotrebe svoj uticaj na Kijev kako bi se zaustavilo nasilje i naglašava da je rešenje moguće samo putem direktnih kontakata sa predstavnicima jugoistoka Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je današnji dan Danom žalosti, i naredio sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu povodom najnovijeg razvoja dogadjaja na istoku zemlje.

Porošenko je, u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, naveo da je pogibija 49 vojnika veliki gubitak, ne samo za njihove porodice, već i za čitavu zemlju.

On je od Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zatražio dada "pruži adekvatan odgovor" povodom ovog napada proruskih snaga, obaranja vojnog aviona i pogibije 49 ukrajinskih vojnika.

Svi umešani u akt terorizma ovih razmera moraju da budu kažnjeni, izjavio je Porošenko i poručio da je Ukrajini neophodan mir. Oboreni "Iljušin-76" je vojni transporter koji može da prevozi 167 vojnika sa ličnim naoružanjem, podsetila je ruska agencija RIA Novosti.

Tokom jučerašnjeg dana, u Kijevu su ukrajinski demonstranti pocepali zastavu na ruskoj ambasadi u tom gradu nakon što su proruske snage oborile avion ukrajinske vojske u kojem je poginulo 49 vojnika.

Ljutita gomila od oko 300 ljudi izvikivala je "Fašisti" i prevrnula nekoliko vozila, javio je AFP.

Oni su takodje gadjali Ambasadu Rusije jajima dok je desetak gradskih policajaca posmatralo sve to ne mešajući se, javio je dopisnik AFP-a.

Rusija je osudila ponašanje ukrajinske policije, jer nije preduzela ništa kada su ukrajinski demonstranti polupali prozore i pocepali rusku zastavu na Ambasadi Rusije u Kijevu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije označilo je izostanak reagovanja policije "ogromnim kršenjem ukrajinskih medjunarodnih obaveza", prenela je agencija AFP.

Rusko ministarstvo zatražilo je od Kijeva da preuzme korake kojim će se obezbediti sigurnost diplomata.

Lavrov je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, rekao da bi SAD trebalo da upotrebe svoj uticaj na Kijev da se zaustavi nasilje na jugoistoku Ukrajine.

Lavrov je diskutujući o ukrajinskoj krizi, naglasio da momentalno moraju da se obustave kaznene operacije na jugoistoku Ukrajine, prenela je agencija Itar Tas s.

Uprkos garancijama Kijeva, krvoproliće se nastavlja, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Vojne operacije, artiljerijski i vazdušni napadi na naselja doveli su do gubitka velikog broja života i do provokacija na granici sa Rusijom, navelo je ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: