OEBS: Na Kosovu 10 biračkih mesta

Portparol OEBS-a Nikola Gaon izjavio da će u nedelju na Kosovu biti otvoreno deset biračkih centara i petnaest ogranaka u kojima će građani moći da glasaju.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 14.03.2014.

15:37

Default images

Gaon je u izjavi Tanjugu rekao da će Centri i ogranci biti otvoreni od 7 do 20 časova i da će u njima sve ukupno biti prisutno 400 OEBS-ovih predstavnika koji će omogućiti ljudima sa pravom glasa da svoje pravo iskoriste.

Iz RIK je ranije saopšteno da će u nedelju na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji moći da se glasa na 90 biračkih mesta na dvadeset lokacija, kao što je bilo na izborima 2012.

U Misiji OEBS-a, međutim, tvrde da će se oni brinuti samo o centrima za sakupljanje glasova, a da će nakon zatvaranja biračkih mesta, glasački materijal sa Kosova biti prebačen u ruke srpskih izbornih zvaničnika.

"OEBS ce sprovesti operaciju prikupljanja glasova na Kosovu. Za potrebe te operacije mi ćemo otvoriti deset centara i 15 ogranaka tih centara. Ti centri će biti otvoreni diljem Kosova, a za potrebe ove operacije mi ćemo imati 400 članova našeg osoblja na terenu kako bi pomogli ljudima koji imaju pravo učesca na ovim izborima da to svoje pravo iskoriste", rekao je za B92 Gaon.

Na severu Kosova će, po rečima portparola OEBS-a, biti otvorena četri centra sa sedam ogranaka.

Gaon je kazao da je glasačke materijale OEBS već preuzeo od Republičke izborne komisije i da će svi materijali po završetku glasanja biti vraćeni u Vranje i Rašku na dalju obradu.

Portparol OEBS-a na Kosovu je naglasio da ova organizacija neće brojati glasove sa nedeljnih parlamentarnih izbora koji će biti organizovani i na Kosovu i da je Kosovska policija zadužena za bezbednost.

Gaon je napomenuo da je sve biračke materijale uključujući biračke spiskove obezbedila Republička izborna Kosmisija.

U biračke spiskove na Kosovu i Metohiji upisano je 107.958 birača, a glasaće se u 17 opština a brojanje glasova obaviće birački odbori u Vranju i Raški, prema dogovoru sa OEBS-om, koji će obezbediti i transport izbornog materijala.

Inače, zvaničan stav kosovske vlade u vezi sa ovim je da srpski izbori ne mogu biti organizovani na Kosovu, ali da svi oni koji imaju dvostruko, odnosno i kosovsko i srpsko državljanstvo, mogu glasati u nedelju.

Zadovoljavajuća formula, po kojoj na Kosovu neće biti organizovani izbori, ali će kosovski Srbi moći da glasaju, nađena je u posredovanju Misije OEBS-a.

Sa druge strane, ova misija tvrdi da će ona biti angažovana samo na prikupljanju glasova srpskih birača širom Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: