"Evropa Plus' je izbor iz nužde"

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej založio za sve veću evropsku integraciju, ocenivši da je to "izbor iz nužde".

Izvor: Beta, AFP

Četvrtak, 30.01.2014.

14:55

Default images

"'Evropa Plus' nije ideloški izbor, već izbor iz nužde", rekao je Rompej u intervjuu za današnje izdanje belgijskog dnevnika "Soar" (Le Soir).

Bivši belgijski premijer je rekao da situaciju "ne treba dramatizovati", iako se predviđa prodor antievropskih populističkih stranaka u nekoliko evropskih država.

"Postoji Evropski parlament sa velikom većinom stranaka koje su za evropski projekat... Populizam nije rođen s krizom evra. To je društveni i kulturni fenomen koji je mnogo dublji od naših sadašnjih problema", ocenio je Rompej kome mandat ističe krajem ove godine.

Prema njegovim rečima, u Francuskoj je ekstremno desničarka stranka Nacionalni front "praktično vodeća stranka od 2002. godine", a ta situacija je pogoršana krizom evra.

Rompej je izrazio žaljenje što nacionalni lideri u nekim državama nemaju "dovoljno uverenja" da brane evropsku ravnotežu.

"Treba da se pokažu rezultati u pogledu stabilnosti i nade", rekao je on i dodao da Evropa, iako nije smanjila stopu nezaposlenosti, "ipak ide u pravom smeru".

"Niko ne želi da se vrate nacionalne granice i carina i da se vrati situacije pre 1958. godine. A ko bi tražio i povratak nacionalnih valuta", rekao je Rompej i dodao da "razume strepnju, ali da niko ipak ne želi da se vrati unazad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: