Dva scenarija za rušenje Đilasa

Približava se sednica Skupštine Beograda a SPS i SNS, kako saznaje Danas, još nisu doneli konačnu odluku po kojem od dva scenarija će se rušiti beogradska vlast

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2013.

19:25

Default images

Problem je što su obe opcije omeđene nekim zakonskim okvirima koje nije lako preskočiti, ali kako saznaje ovaj list, i jedna i druga se završavaju smenom aktuelnog gradonačelnika Dragana Đilasa i raspisivanjem izbora.

Prva opcija vodila bi najpre ka uvođenju privremenih mera i do nje bi se stiglo tako što socijalisti 24. septembra ne bi predložili Antićevog kandidata i zajedno sa koalicionim partnerima na republičkom nivou odbili da obezbede kvorum za početak sednice gradskog parlamenta. To bi praktično značilo da je probijen rok od tri meseca u kome je gradski parlament dužan da održi bar jednu sednicu i Vladi Srbije bi automatski bilo omogućeno imenovanje privremenih organa rukovođenja u Beogradu. Nakon toga bi u skladu sa zakonom bili raspisani izbori i to najkasnije za početak februara, što je, kako za Danas kažu sagovornici koji nisu želeli da im se spominje ime, najnezgodnije vreme za održavanje izbora što direktno može da utiče na izborni rezultat.

"Decembar, januar i februar su za gradsku vlast najkritičniji meseci, zbog niza problema u zimskom periodu. I ranijih godina smo bili svedoci problema sa Gradskim saobraćajnim preduzećem, nedovoljne efikasnosti Beograd puta, a sada će poskupeti i grejanje. Sve to može da utuče na ishod izbora", kaže sagovornik lista Danas.

Prema drugom scenariju, u prestonici bi došlo do prekomponovanja vlasti, posle čega bi SNS, DSS i koalicija oko SPS upravljale Beogradom u narednih šest meseci do raspisivanja izbora u martu naredne godine. Nepoznanica je, ipak, da li će DSS, koji se do sada o tome nije izjašnjavao, pristati privremeno da uđe u vlast, ili manjinski podrži tu gradsku vladu.

Izvori lista "Danas" navode da je teško poverovati u ovom trenutku da će odbornici DSS zajedno sa SPS i SNS, sa čijom politikom prema Kosovu i EU duboko nisu saglasni, ući u prekomponovanje beogradske vlade. To bi produbilo nesuglasice u DSS koje već postoje, a ne bi pomogla ni objašnjenja da je reč o lokalnoj vlasti, budući da je za mnoge Beograd više od običnog grada.

Sagovornici lista "Danas" podsećaju i da su slabe šanse da DSS manjinski podrži gradsku vladu, jer na takvu ponudu nisu pristali ni 2008. godine, kada im je DS nudio tu mogućnost. Inače, u DSS ni juče nisu želeli da se izjašnjavaju, samo su ponovili da će se posle smene Đilasa izjasniti o sledećim koracima vezanim za gradsku vlast, ali su napomenuli da je potrebno najpre da SPS ubedi svoje koalicione partnere iz PUPS.

Nikola Nikodijević, član Gradskog veća i sekretar IO GO SPS Beograda, priznaje za Danas da, iako je PUPS potpuno autohtona stranka, jedinstvene odluke su do sada stalno donošene na nivou koalicije. „Verujem da će tako biti i ovoga puta, iako zvaničnih razgovora još nije bilo“, kaže Nikodijević.

Potpredsednik PUPS Milan Krkobabić smatra da su izbori jedino pošteno rešenje za smenu vlasti u Beogradu i dodaje da ta stranka ne želi da odustane od koncepta socijalne politike koji se poslednjih pet godina uz pomoć gradonačelnika Dragana Đilasa sprovodi u prestonici Srbije.

"Kako objasniti da Milan Krkobabić odustaje od koncepta da svaka opština mora da ima dnevni boravak za decu ometenu u razvoju? Kako reći roditeljima dece koja boluju od autizma da odustajemo od izgradnje njihovog objekta? Kako PUPS sad da odustane od toga zarad promene gradonačelnika, tri gradska sekretara ili tri člana veća? To su stvari koje se ne dovode u istu ravan“, ističe Krkobabić.

On napominje i da provincijalni duh prekomponovanja vlasti karakterističan za „srpske palanke“ ne prolazi u Beogradu, da Beograđani vrednuju samo konkretne i praktične rezultate neke politike, zbog čega su u tom gradu uvek vladali samo pobednici.

"Morate da pobedite na izborima da biste vodili prestonicu. Beograd nije ostatak Srbije, koji se pretvorio u političke kuglane ili fudbalske klubove. Ko su ti genijalni kompozitori koji komponuju s kim će da ruše ili prave novu vlast? Kao u fudbalskim klubovima prave se kombinacije - ko će da utrči, ko neće, ko će ostati u karantinu... Izbori su jedino pošteno rešenje“, smatra Krkobabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: