Ojačati saradnju Srbije i Bugarske

Predsednik parlamenta Bugarske Mihail Mikov, koji boravi u poseti Beogradu, sastao se s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2013.

07:34

Default images

Dva zvaničnika su izjavila da Bugarska podržava evropski put Srbije, kao i da Srbija i Bugarska žele da intenziviraju saradnju, ali i prodube odnose između zemalja Jugoistočne Evrope.

Srbija je već na evropskoj “pisti”, što je bez sumnje priznanje za njene političare, rekao je Mikov i naglasio da je Bugarska uvek podržavala evropsku perspektivu Srbije. “Drago mi je da sam tu kako bismo intenzivirali saradnju i kako bi ona bila konkretnija uz što bolje kontakte između parlamenta, odbora i grupa prijateljstava”, rekao je Mikov u Domu Narodne skupštine nakon sastanka sa Stefanovićem.

On je naglasio da mu je drago što može predsedniku srpskog parlamenta da čestita na uspehu na evropskom putu i poželi da uspešan bude i put koji je sada pred Srbijom. I Stefanović je kazao da Bugarska podržava evropski put Srbije i naveo da je sa bugarskim kolegom razgovarao o iskustvima koje Srbija može da preuzme od parlamenta Bugarske i te države u procesu pregovora. Budući da srpski parlament namerava da postane mnogo značajniji faktor u procesu pridruživanja Srbije Uniji, najviše zakonodavno telo, kako je rekao Stefanović, može putem saradnje sa parlamentima drugih zemalja i preuzimanjem iskustava drugih na bolji način da kontroliše proces pridruživanja.

Takođe, kako je objasnio, Srbija i njen parlament zahvaljujući iskustvima drugih na tom putu moći će da urade i više i da iskoriste i ono što druge zemlje nisu kako bi građani živeli bolje.

Stefanović je preneo da je sa Mikovom razogovarao i o bileteralnim odnosima dve zemlje, kao i o saradnji u regionu. “Razgovarali smo o tome kako da bolje iskoristimo učešće u Dunavskoj inicijativi, Crnomorsko-ekonomskoj inicijativi i u drugim značajnim procesima kao što je proces koji smo nedavno započeli u Makedoniji, a to je saradnja zemalja Jugoistočne Evrope”, rekao je Stefanović, koji očekuje i formiranje parlamentarne skupštine koja bi trebalo da da novi doprinos saradnji u tom delu Evrope.

On očekuje i unapređenje bileteralnih odnosa i mnogo bolju i kvalitetniju dobrosusedsku saradnju i ističe da su u ovom trenutku odnosi dve zemlje u uzlaznoj liniji.

“Obe zemlje su iskazale spremnost, kao i danas Mikov i ja u smislu parlamentarne saradnje da u narednom periodu naši zajednički nastupi, vezani za ekonomiju, za bolju saradnju, kao i nastupi u organizacijama od zajedničkog interesa budu neuporedivo bolji”, rekao je Stefanović.

Predsednik srpskog parlamenta očekuje da će iz današnjeg susreta, kao i kroz rad parlamentarnih grupa prijateljstva, doći do unapređenja ne samo parlamentarne saradnje i saradnje dve države i dva naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: