28. juna zeleno svetlo, a ne datum

Evropski savet 28. juna najverovatnije neće odrediti tačan datum Srbiji za početak pregovora o članstvu s EU, već će dati zeleno svetlo, kaže Milan Pajević.

Izvor: Danas, Tanjug

Nedelja, 02.06.2013.

21:21

Default images

Direktor Kancelarije za evropske integracije izjavio je da će Savet zeleno svetlo dati Evropskoj komisiji da ona preduzme korake neophodne za početak pregovora sa Srbijom.

'Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez odredjivanja bilo kakvog preciznog datuma'', rekao je Pajević za ''Danas'.

On je pojasnio da će Savet umesto očekivanog datuma najverovatnije dati zeleno svetlo EK za početak pregovora ako Srbija ispuni sve neophodne uslove, odnosno primeni sporazum postignut s Prištinom.

Nakon toga će EK, naveo je Pajević, u skladu sa svojom agendom, početi konsultacije s predstavnicima Srbije tokom jula.

Prema njegovim rečima, jedini, simboličan datum biće sazivanje međuvladine pristupne konferencije krajem oktobra ili početkom novembra, kojom će se ozvaničiti početak pristupnog procesa.

Posle odluke Evropskog saveta, objasnio je Pajević, najpre kreće eksplanatorni skrining 23. i 24. poglavlja tokom kojeg predstavnici EK objašnjavaju našim predstavnicima zaduženim za ta poglavlja njihove ključne elemente.

Zatim sledi analiza dosadašnje uskladjenosti naših propisa s evropskim (skrining), a potom i utvrdjivanje kriterijuma za otvaranje pregovora u dotičnim poglavljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: