Zašto je sudija pustila Mišića?

Predsednica Prvog osnovnog suda u Beogradu uputila je zahtev istražnom sudiji Snežani Ilić da joj obrazloži zbog čega je ukinula pritvor Urošu Mišiću.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

13:03

Default images

Mediji su prenosili da je sudija Ilić to uradila kršeći zakon, ali da je usledio novi zahtev tužilaštva po kome mu je pritvor ponovo određen.

Podsetimo, Mišić je bio osuđen na pet i po godina zatvora zbog napada na policajca navijačkom bakljom na stadionu, ali mu je kazna umanjena primenom zakona o amnestiji.

Portparolka suda Ivana Ramić kaže da nije redak slučaj u sudskoj praksi da se traži izjašnjavanje sudije o spornoj odluci.

"Ne postoji rok za dostavljanje izjašnjenja, ali to po pravilu sve sudije poštuju i dostavljaju svoje izjašnjenje u najkraćem roku. Ukoliko bi eventualno predsednica smatrala, kao rukovodilac suda, da je učinjen neki prekršaj o tome se dostavlja prijava disciplinskom tužiocu koji može da pokrene postupak", rekla je Ivana Ramić, portparolka Prvog osnovnog suda.

Visoki savet sudstva je telo nadležno za kontrolu rada sudija. Tim poslom se bavi disciplinski tužilac, a tu funkciju obavlja Mirjana Ilić.

Disciplinskom tužiocu Visokog saveta sudstva u 2011. godini podneto je 168 disciplinskih prijava protiv sudija, 2012. je podneta 521 disciplinska prijava, do 25. marta 2013. ukupno 104 disciplinske prijave. Tokom 2011. i 2012. godine, vođeno je šest postupaka pred Disciplinskom komisijom.

Iz VSS za B92 nisu odgovorili da li ima i koliko je rešenih slučajeva. Disciplinska tužiteljka VSS Mirjana Ilić nije bila dostupna za dodatne informacije. Zbog toga ne znamo da li srpske sudije smatraju da među njima ima loših radnika, niti da li su i kako kažnjeni.

U Društvu sudija Srbije podsećaju da je sudijska funkcija zaštićena ustavom i da se sudijske greške ispravljaju na drugom ili trećem stepenu.

"Međutim, ukoliko bi se pokazalo da sudija često pravi grube greške i da je njegov rad nekvalitetan onda bi to moglo da rezultira lošom ocenom njegovog rada, a loša ocena takođe bi mogla da rezultira razrešenjem", rekla je Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Boljevićeva kaže da Visoki savet sudstva nije doneo podzakonske akte koji definišu kriterijume za vrednovanje rada iako je rok za to istekao polovinom prošle godine i tvrdi da je to jedan od razloga zbog koga je potrebno hitno promeniti članove tog sudijskog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: