"Treba nam Nemačka na putu ka EU"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se popodne u Berlinu sa nemačkim vicekancelarom Filipom Reslerom.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 10.09.2012.

00:14

Default images

Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Nemačkoj tokom koje će sa državnim i političkim vrhom te zemlje razgovarati o širokom spektru tema - od Kosova i ekonomske saradnje, preko borbe protiv korupcije, do svih ključnih političkih pitanja. Na početku posete, Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za nastavak puta ka EU, ali da joj je u tome neophodna pomoć Nemačke.

Vučić je posetu Nemačkoj otpočeo sastankom sa zamenikom generalnog sekretara Fondacije "Konrad Adenauer" Gerhardom Valersom, koji je izrazio zadovoljstvo zbog Vučićeve posete Nemačkoj i ponudio pomoć te fondacije na polju profesionalizacije parlamentarnih grupa, energetske bezbednosti i ekologije, saopšteno je iz vladine Kancelarije za odnose sa medijima.

Pored razgovora sa vicekancelarom i ministrom privrede i tehnologije Filipom Reslerom, Vučić će imati susrete i sa ministrom za ekonomski razvoj i saradnju Dirkom Nibelom, savetnikom Angele Merkel za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom i savetnikom kancelarke za bezbednost i spoljnu politiku Kristofom Hojzgenom.

Vučić je zajedno sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović potpisao Memorandum o razumevanju i strateškom partnerstvu između nemačkog energetskog koncerna RWE i Elektroprivrede Srbije.
Aleksandar Vuèiæ i Zorana Mihajloviæ u Berlinu (Foto:B92)
Vučić će se takođe sastati sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i parlamentarnim i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Kristijanom Šmitom.

Na spisku tema tih razgovora svakako su prioriteti nove srpske vlade, evropske integracije, borba protiv organizovanog kriminala, kao i pitanja odbrambene i bezbednosne saradnje.

Tokom boravka u Nemačkoj Vučić će, kako se očekuje, od nemačkih kolega tražiti i stručnu asistenciju u borbi protiv sistemske korupcije.

Uoči odlaska u svoju prvu zvaničnu posetu Nemačkoj, Vučić je izjavio da je ta država važan politički i ekonomski partner, bez kojeg se ne može zamisliti ulazak u EU i dalji razvoj Srbije.

On će se takođe sastati sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i parlamentarnim i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Kristijanom Šmitom.

Vučić je juče, uoči odlaska u zvaničnu posetu Nemačkoj, izjavio da je ta država važan politički i ekonomski partner, bez kojeg se ne može zamisliti ulazak u EU i dalji razvoj Srbije.

U nemačku prestonicu potpredsednik srpske vlade dolazi u osetljivom trenutku, kada je nemački političar Martin Šulc zatalasao i srpsku i evropsku političku scenu svojom izjavom o priznanju Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: