Cvetković: Izlazimo iz krize

Vlada Srbije do kraja godine postepeno ukida mere protiv krize. Premijer Mirko Cvetković najavljuje privredni rast.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 09.07.2010.

11:40

Default images

Vlada Srbije će do kraja godine postepeno ukidati mere protiv krize, najavio je premijer Srbije Mirko Cvetković objasnivši da svi pokazatelji govore da će se nastaviti privredni rast.

Cvetković je na okruglom stolu sa predstavnicima Saveta stranih investitora kazao da nema osnova da u Srbiji dođe do još jednog talasa krize.

Vlada će napraviti novu strategiju koja će se bazirati na novim investicijama i rastu izvoza, jer se pokazalo da je stari model ekonomskog rasta na osnovu velike domaće tražnje neodrživ, rekao je premijer Srbije.

Navodeći da je nezaposlenost od 19,2 odsto trenutno najveći problem Srbije, premijer je rekao da će prioritet Vlade u 2010. godini biti kreiranje novih radnih mesta.

Pozitivno je što izvoz beleži visok rast, uz umereni rast uvoza, tako da se pokrivenost uvoza izvozom povećala na 65 odsto, rekao je premijer.

On je naveo da će Vlada, pored politike koja je usmerena ka stvaranju boljeg ambijenta za investicije, voditi računa o obavezama prema socijalno najugorženijim kategorijama stanovništva, ali tako da se ne naruši makroekonomska stabilnost.

Inače, Privredna komora Srbije saopštila je da je bruto domaći proizvod privrede Srbije realno povećan za 0,6 odsto u prvom kvartalu ove, u odnosu na isti period prethodne godine. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

"Povećanje PDV-a nije mnogo verovatno"

Premijer je izjavio da je mala verovatnoća da će oporezivanje tražnje, odnosno povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), biti sprovedeno u neposrednoj budućnosti.

"U momentu kada smo još uvek taoci deficita na strani tražnje, dalje oporezivanje te tražnje moglo bi ponovo da izazove vraćanje u situaciju krize, odnosno da ima efekte na privredu", rekao je premijer.

Cvetković je naveo da zbog toga "nije mnogo verovatno" da će povećanje PDV-a "biti neposredno primenjeno", ali da se o tome vrlo ozbiljno razmišlja i da će po svoj prilici biti deo dugoročne ekonomske strategije razvoja zemlje.

Premijer je rekao da bi strategija, koja bi trebalo da se sprovodi posle 2010, do 2020. godine, trebalo da bude usvojena u septembru.

Kako je objasnio, ta strategija će uvažavati principe strategije Evropske unije "Evropa 2020", koja predviđa u kom pravcu razvoja će se kretati EU, ali će domaća strategija imati i svoje specifičnosti, jer će uvazavati našu realnost.

Strane investitore je na skupu u "Hajatu", pored poreske reforme koju Vlada namerava da sprovede, interesovalo i dokle se stiglo sa "giljotinom propisa", na šta je premijer odgovorio da u Vladi nisu zadovoljni brzinom kojom se to odvija, ali i dodao da strani investitori treba da budu sigurni u nemeru Vlade Srbije da se ta procedura dovede do kraja.

Prema njegovim rečima, Vlada je usvojila 217 preporuka, zahvaljujući kojima bi trebalo da se poboljša poslovanje privrede ukidanjem nepotrebnih propisa: Od tih 217 preporuka, svega 62 su primenjene efektno, dok su 146 u postupku ugrađivanja u nove zakone i propise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: