Zdravković: Država ima para

Urednik sajta ekonomija.org Miroslav Zdravković kaže da Dinkićeve ideje o isplati regresa zaposlenima zapravo predstavljaju dogovor sa MMF-om.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2010.

09:57

Default images

Na pitanje kako će se u budžetu naći šest i po milijardi dinara za realizaciju tih ideja, Zdravković kaže da novca ima, samo mu nije jasno zašto nije bio pametnije korišćen.

„Što se tiče isplata koje su inače planirane u dogovoru sa MMF-om, kako bi se potstakla tražnja, treba reći da je na računima države od juna 2008. bilo 159 milijardi dinara", rekao je Miroslav Zdravković.

Zdravković je obrazložio da je "na kraju maja, prema poslednjim podacima, na računima bilo 149 milijardi dinara".

"Druga je stvar pitanje zašto te pare do sada nisu trošene, nego se država zaduživala u bankarskom sektoru", dadao je urednik sajta ekonomija.org.

Zdravković kaže da se može smatrati da su zaposleni sa primanjima ispod trideset hiljada dinara socijalno ugroženi, te da je to svakako pravednija podela isplate regresa od one koja je planirana za sve zaposlene, što je takođe bio predlog koji se čuo iz Vlade.

"Bilo bi pravednije da je u celu priču uključeno i 750 hiljada registrovanih nezaposlenih, sa po 2 hiljade dinara dobili bi milijardu i po dinara, što je manje od ovih kvota koje se pominju. Osnovni efekat ovoga će biti da se makar kratkoročno, makar u jednom mesecu, zaustavi dalje povećanje nelikvidnosti u privredi jer će ta sredstva biti direktno potrošena, povećaće se i nabavke od strane trgovine prema proizvođačima", zaključuje Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: