UN: Obećana pomoć za Haiti

Ujedinjene nacije do sada su od vlada i kompanija dobile obećanja za pomoć vrednu 268,5 miliona dolara za zemljotresom razoren Haiti.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 15.01.2010.

11:27

Default images

Ova obećanja stigla su pre hitnog poziva za prikupljanje finansijskih sredstava za pomoć toj zemlji, koji će UN objaviti danas, rekla je portparolka Biroa za koordinaciju humanitarnih pitanja Ujedinjenih nacija Elizabet Birs.

Među ovim donatorima su, po veličini obećane pomoći izražene u dolarima - SAD (100 miliona dolara), Svetska banka (100 miliona), Britanija (10 miliona), Australija (9,3 miliona dolara), Brazil (pet miliona ), Kanada (4,8 miliona), Evropska unija (4,37 miliona), Španija (4,37 miliona), Holandija (2,91 milion ), Nemačka (2,17 miliona), Švajcarska (1,9 miliona), Danska (1,9 miliona), Finska (1,8 miliona), Italija (1,46 miliona), Kina (jedan milion), Švedska (850.000) i Belgija (650.000).

UN je pored ovoga danas saopštio da je prema prvim procenama 300.000 ljudi izgubilo krov nad glavom u glavnom gradu Haitija, Port-o-Prensu, u zemljotresu jačine sedam stepeni po Rihteru koji je u utorak pogodio tu siromašnu karipsku državu.

Svetska organizacija ocenjuje da je 10 odsto zgrada u Port-o-Prensu uništeno.

Prema juče objavljenim prvim procenama Crvenog krsta, u katastrofi je poginulo oko 50.000 ljudi.

Kušner: Konferencija o Haitiju u martu

Međunarodna konferencija o obnovi Haitija, razorenog snažnim zemljotresom, mogla bi da bude održana u martu, izjavio je šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi predložio je sazivanje konferencije o Haitiju i o tome je razgovarao telefonom sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Dvojica državnika su razmotrili situaciju na Haitiju i saglasili se da, u saradnji s drugim zemljama, što pre organizuju konferenciju radi prikupljanja pomoći za postradale u potresu.

Kušner je radiju "Frans enfo" rekao da bi konferencija mogla da bude održana u martu.

"Želimo da vratimo nadu Haićanima i želimo da znaju da ih nećemo napustiti, već da razmišljamo o obnovi", izjavio je francuski ministar.

U potresu je, prema dosadašnjim izveštajima, poginulo i šest francuskih državljana, a traga se za još najmanje njih 60. Na Haitiju živi oko 1.500 Francuza.

Kušner je rekao da su spasioci juče uspeli da iz ruševina izvuku petoro Francuza, od kojih dve devojčice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: