Oporavlja se oboleli od novog gripa

Pacijent koji je zbog novog gripa primljen u Kliniku za infektivne bolesti, dobrog je opšteg stanja i oporavlja se, saopštio je danas Klinički centar Crne Gore.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.06.2009.

00:10

Default images

Prvi registrovani oboleli od te bolesti u Crnoj Gori je devetnaestogodišnji crnogorski državljanin koji je doputovao iz SAD, gde studira. Direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Brankica Dupanović je rekla da je pacijent u dobrom opštem stanju i da nema temperaturu i neke tegobe koje je imao na prijemu.

"Pacijent se dobro oseća, njegov objektivni nalaz je u redu", kazala je Dupanovićeva novinarima.

Upitana kada bi se moglo očekivati da se pacijent oporavi, ona je rekla da oporavak zavisi od težine kliničke slike.

"Ovaj naš prvi slučaj je blagi oblik sa blagom kliničkom slikom. Znači, oporavak je prisutan, i već je to pri kraju", kazala je Dupanovićeva.

Prema njenim rečima, osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim, zasad, nemaju simptome novog gripa.

"Do sada nije najavljen ni prijavljen nijedan novi slučaj, niti je iko od ovih koji su bili pod epidemiološkim nadzorom ima simptome", rekla je ona.

Dupanovićeva je rekla da ne očekuje da bi pojava novog gripa u Crnoj Gori mogla da ugrozi turističku sezonu.

"U Crnoj Gori je registrovan jedan slučaj i nema prenosa sa jedne osobe na drugu. Pacijent koji je registrovan zaražen je van naše države. Najveći neprijatelj je panika. Ne vidim razloga zašto ljudi ne bi dolazili u Crnu Goru", rekla je Dupanovićeva.

Tiodorović: Nema opasnosti za Srbiju

U Srbiji nema opasnosti ni razloga za paniku zbog pojave novog gripa H1N1 u Crnoj Gori, izjavio član Radne grupe za borbu protiv pandemije Branislav Tiodorović.

Tiodorović je rekao da je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu proverio svih pet osoba koje su bile u kontaktu za zaraženim mladićem iz Crne Gore i da kod njih dosad nije bilo nikakvih znakova oboljenja.

"Nema razloga za paniku i naši građani ne treba da otkazuju turističke aranžmane i odlazak tokom leta u Crnu Goru", rekao je Tiodorović navodeći da u Evropi nema teških slučajeva oboljenja od gripa H1N1.

On je kazao da srednje teških slučajeva ima samo u Velikoj Britaniji i Škotskoj, dok su u zemljma u regionu registrovani samo lakši oblici oboljenja "koja prolaze čak bez ikakve terapije".

Tiodorović je naveo da je sve "stavljeno pod kontrolu" i da naša zemlja sve radi po procedurama koje je preporučila Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za zarazne bolesti.

On je rekao da je zdravstveni sistem Srbije spreman za eventualnu pojavu novog gripa tokom Univerzijade i Egzita u Novom Sadu, "kada će biti mnogo više rizika".

U Crnoj Gori je od novog gripa oboleo devetnaestogodišnji crnogorski državljanin koji je prekjuče, preko Minhena i Beograda, doputovao u Podgoricu iz Nju Džersija, gde studira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: