SZO: Svet spremniji za epidemiju

Svet je danas spremniji da se izbori sa mogućom pandemijom gripa, posle pet godina rada na sprečavanju globalne epidemije ptičjeg gripa, saopštila je SZO.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.04.2009.

09:38

Default images

Na telefonskoj konferenciji održanoj povodom epidemije svinjskog gripa u Meksiku i Sjedinjenim Državama, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da se priprema vakcina protiv svinjskog gripa, ukoliko ona bude bila potrebna.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za zdravstvenu bezbednost i životnu sredinu Keiđi Fukuda kaže da je zahvaljujući petogodišnjem oprezu i sistematskim pripremama svet danas u najboljoj mogućoj poziciji za rešavanje ovakve situacije.

"Mislim da je važno kazati koliko je situacija ozbiljna. Svetska zdravstvena organizacija, zemlje koje se suočavaju sa virusom, ali i sve države u svetu, koliko vidim, shvataju situaciju veoma ozbiljno i sasvim je jasno da se nalazimo u periodu kada se virus širi”, kaže Fukuda.

“Takođe, jasno je da smo u periodu kada pažljivo prikupljamo sve korisne informacije. Zaista je neophodno da razumemo više epidemiologiju, karakteristike virusa, a želimo da postignemo da virus izazove najmanje moguće posledice iako može da dovede do zaraze velikih razmera", poručuje on.

Fukuda kaže da kada je reč o periodu inkubacije virusa za sada nema preciznih informacija.

"Ako govorimo generalno, mi znamo da je uobičajeni period inkubacije virusa od jednog do četiri dana i znamo da kada se ljudi ne štite od zaraze postoji mogućnost da se razbole u mnogo različitih situacija. To može biti u porodici, u školi, na poslu, u avionima... To se može desiti na različitim lokacijama", objašnjava Fukuda.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kažu da je potrebno još mnogo informacija pre nego što bude doneta odluka o mogućoj promeni oznake na skali SZO-a koja označava opasnost od pandemije, a sada je na stepenu tri, od mogućih šest.

“Svinje nisu uzročnici svinjskog gripa“

Profesorka francuske Nacionalne veterinarske škole Žan Briger Piku izjavila je danas da je pogrešno govoriti o svinjskom gripu, jer svinje nisu uzročnici smrtonostnog gripa koji je dobio razmere epidemije u Meksiku.

"Svinja nije uzročnik, slobodno možemo da jedemo svinjsko meso", izjavila je Piku listu " 20 minuta".

"Pogrešno je govoriti o svinjskom gripu, trebalo bi da govorimo o meksičkom gripu, jer klasični svinjski grip nije opasan za ljude", objasnila je profesorka i dodala da zaraza nije nastala u kontaktu sa svinjama, već se on prenosi sa čoveka na čoveka.

Ministarka zdravlja Rozelin Bašelo izjavila je jutros da u Francuskoj, za sada, nije zabeležen ni jedan slučaj svinjskog gripa, od koga je proteklih dana umrlo više od sto osoba u Meksiku.

Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je putnike za Meksiko na opasnost od ovog oboljenja, a putnici koji dolaze iz Meksika su pozvani da se obrate lokalnim medicinskim ustanovama radi provere zdravlja.

Kineski virusolog: Odbrajanje do pandemije

Kineski virusolog Guan Ji, koji je radio na suzbijanju ptičjeg virusa i SARS-a, uporava da je "počelo odbrojavanje" do pandemije svinjskog gripa.

On je, takođe, rekao da bi se mnogoljudne azijske zemlje, Kina i Indija, teško izborile sa eventulanom pandemijom svinjskog gripa.

"Odbrojavanje do pandemije je počelo... Mislim da neće moći brzo da se suzbije širenje virusa kod ljudi... slučajeva (zaraženih) ima svuda, a slika se menja iz minuta u minut", rekao je Guan, koji je profesor na Univerzitetu u Hongkongu.

Guan, koji izučava ptičji grip H5N1 od izbijanja tog tipa virusa u Hongkongu 1997, rekao je da bi mogli da nastanu veliki problemi ako svinjski grup stigne do Kine ili Indije, "zbog gustine naseljenosti stanovništva i loše zdravstvene infrastrukture".

Svet se sprema za svinjski grip

Zbog opasnosti od epidemije svinjskog gripa, države širom sveta pooštrile su kontrole na aerodromima i u lukama i proveravaju ljude za koje utvrde da imaju povišenu temperaturu.

Nemački zvaničnici tvrde da u toj zemlji nema obolelih za koje se sumnja da su se zarazili virusom svinjskog gripa.
Predstavnici Saveznog ministarstva za zdravlje u Berlinu naveli su, međutim, da su nadležne ustanove "dobro naoružane" kao i da će, ako to bude potrebno, na odgovarajući način obavestiti stanovništvo. Predstavnici Saveznog instituta za infektivne bolesti "Robert Koh" u Berlinu nisu isključili mogućnost da svinjski grip može da bude unet i u Nemačku, ali su naglasili da nema nikakvog razloga za paniku.

Austrija je preporučila građanima koji putuju u Meksiko i SAD da budu oprezni i izbegavaju mesta većih okupljanja ljudi.

Austrijsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da postoji plan za zaštitu stanovništva u slučaju pandemije gripa i ukazalo da bi postrojenje za proizvodnju vakcina moglo, u roku od par meseci od izolacije virusa, da proizvede dovoljne količine vakcina za osam miliona stanovnika Austrije.

Ministarstvo je, takođe, naglasilo da postoje dovoljne količine antivirusnih medikamenata za terapiju oko četiri miliona ljudi, kao i da su kupljena četiri miliona zaštitnih maski, koje mogu odmah biti podeljene stanovništvu.

Kina i Rusija planiraju da stave u karantin svakoga sa simptomima virusa, a Moskva je, pored toga, zabranila uvoz svinjetine iz Meksika i nekoliko američkih država, mada je SZO navela da nema dokaza da se virus prenosi kontaktom s mesom.

Vlada Japana održala je specijalni sastanak, na kojem je za prioritet proglasila proizvodnju nove vakcine protiv te bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: