Ove godine manje brucoša

Univerzitet u Beogradu predložio je 622 mesta manje za brucoše nego 2008, novosadski 415, kragujevački oko 1.000.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

01:11

Default images

Upisne kvote koje su za ovu godinu predložili fakulteti u Srbiji uglavnom su nešto izmenjene u odnosu na prošlogodišnje, a na većini visokoškolskih ustanova biće manje mesta za akademce koji sami finansiraju školovanje.

Osim Univerziteta u Nišu, ostalih šest državnih univerziteta dostavilo je Ministarstvu prosvete svoje predloge upisnih kvota, koje treba da budu usvojene na nekoj od narednih sednica Vlade, da bi postale i zvanične.

Univerzitet u Beogradu, prema predlogu fakulteta koji su u njegovom sastavu, trebalo bi da upiše ove godine ukupno 14.607 brucoša. U odnosu na prošlu godinu to je 126 studenata manje na budžetu i 496 manje onih koji sami plaćaju školovanje.

Akademci koji se opredele za studije u Beogradu, polagaće na nekim od fakulteta prijemni ispit pod nešto izmenjenim uslovima nego lane zbog održavanja Univerzijade.

“Hale koje smo tradicionalno iznajmljivali fakultetima za polaganje prijemnih ispita ove godine neće biti slobodne, jer su već zauzete zbog održavanja Univerzijade. Ukoliko Hala pet ne bude iznajmljena za Univerzijadu, moći ćemo da je ponudimo zainteresovanim fakultetima”, kaže direktor Sajma Anđelko Trpković.

Predloženi broj budžetskih studenata za upis na neki od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu manji je od prošlogodišnjeg za 415 mesta, odnosno ove godine predloženo je da bude upisano ukupno 8.273 brucoša.

Na kragujevačkim fakultetima, prema predloženim upisnim kvotama, ove godine biće čak oko 1.000 mesta manje za samofinansirajuće brucoše, dok je ukupna upisna kvota za budžetske ostala ista kao i prošle godine.

Na šest departmana i 20 studijskih programa Univerziteta u Novom Pazaru predloženo je da ove godine bude upisano 735 studenata, dok će na 10 fakulteta Univerziteta u Prištini biti upisano ukupno 1.865 akademaca, 1.086 manje nego lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: