Starom pasošu još nije produžen rok

U Skupštini Srbije još nije izmenjen zakon o važenju starog pasoša, koji predviđa da od 1. januara taj dokument prestaje da važi.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

01:14

Default images

Dok se građani plaše da u takvim okolnostima bilo kuda krenu na put, ministar policije veruje da će posao u Skupštini ipak biti završen na vreme. Osim činjenice da većina građana Srbije i dalje ima pasoš Srbije i Crne Gore, dakle nepostojeće države, uskoro bi moglo da se desi da većini građana istovremeno pasoš prestane i da važi.

Postojeći zakon predviđa da stari pasoši važe do 1. januara i, ako se on ne izmeni do kraja godine, mnogi građani će se, ni krivi ni dužni, naći u nevolji. Među njima je i Milica Ilić, koja živi i radi u Briselu.

“Moj odmor počinje 30. decembra, znači problem je u tome da kada se ja 30. decembra, kao i svi gastarbajteri, vratim u otadžbinu, da li ću moći kada mi se odmor završi – početkom januara da izađem iz zemlje i vratim se u Belgiju gde živim”, strahuje ona.

“Taj problem je meni toliko komplikovaniji što zbog posla često putujem, pa to ne znači samo produžavanje odmora, nego ugrožava i neka poslovna putovanja koja su planirana za mesec januar”, navodi Ilićeva.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je on još u julu poslao predlog Vladi i Skupštini da se rok važenja starih pasoša Srbije produži do kraja sledeće godine. Sve je, međutim, zapelo u Skupštini.

“Stalno insistiram na tome da se taj zakon izglasa i mislim da treba ići ka dogovoru vlasti i opozicije ka efikasnijem radu parlamenta”, smatra vicepremijer Srbije.

“Mislim da je bilo previše optimistično kada je donošen onaj prošli zakon o putnim ispravama da se do kraja ove godine promene svi pasoši i mi smo zato predložili da to važi do kraja sledeće godine. Mislim da će se to, ipak, doneti“, očekuje Dačić.

U Skupštini Srbiji poručuju da građani nemaju razloga za paniku i da će Zakon sigurno biti izmenjen do kraja godine.

Poslanicima je ostalo još 20 dana da izmene zakon. U protivnom, svi će u neizbežne redove za novi, biometrijski pasoš, na koji se čeka najmanje deset dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: