Solana: Nelegitimni izbori

Drugi krug predsedničkih izbora u Zimbabveu je neligitiman, ocenio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2008.

03:28

Default images

"Verujem da će relevantni afrički zvaničnici iz Afričke unije i Južnoafričke zajednice za razvoj, nakon održavanja ovih izbora doneti potrebne zaključke koji bi bili ne samo u interesu Zimbabvea, već i čitave Afrike", izjavio je Solana.

On je ocenio da je primoravanje gradjana Zimbavea da glasaju na predsedničkim izborima u situaciji kada ne postoji druga opcija sem vladajuće partije ZANU-PF Roberta Mugabea, "izvrgavanje ruglu dostojanstva glasača i gradjana te zemlje".

U Zimbabveu je danas održan drugi krug predsedničkih izbora.

Lider opozocije Morgan Tsvangiraj je pobedio Mugabea u prvom krugu izbora u martu, a prošle nedelje se povukao iz drugog izbornog kruga zbog navodnog nasilja Mugabeove ZANU-PF nad pripadnicima Pokreta za demokratske promene.

Robert Mugabe je 28 godina na vlasti u Zimbabveu.

Buš za sankcije Mugabeovom režimu

Američki predsednik Džordž Buš kritikovao je održavanje drugog kruga predsedničkih izbora u Zimbabveu, založivši se za uvođenje sankcija i embarga na oružje vladi predsednika Roberta Mugabea.

Buš je predsedničke izbore u Zimbabveu, na kojima je Mugabe jedini kandidat, okarakterisao kao "šaradu od izbora" i osudio Mugabeov režim zbog "bezobzirnog nepoštovanja demokratske volje i ljudskih prava naroda Zimbabvea", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Buš je obećao da će tim povodom preduzeti odlučne korake u Ujedinjenim nacijama, kao i odgovarajuće bilateralne poteze, prenela je DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: