Požarevac na vest o ruskom azilu

Požarevački "otporaši" kivni zbog vesti da su Mirjana Marković i Marko Milošević dobili izbeglički status u Rusiji.

Izvor: B92

Subota, 02.02.2008.

21:41

Default images

Na nedavnu vest o izbegličkom statusu kojeg su u Moskvi dobili udovica i sin bivšeg jugoslovenskog predsednika, Slobodana Miloševića, burno reaguju u Požarevcu, posebno zbog činjenice da će Marku Miloševiću u procesu za prebijanje pripadnika Otpora Nebojše Sokolovića, biti suđeno u odsustvu.

Sa druge strane, ima i onih koji nemaju ništa protiv. Lokalni lider PSS-a Predrag Pajić kaže da namerava da poseti Marka Miloševića i Mirjanu Marković u Moskvi, dodajući da je ponosan zbog činjenice da je učestvovao u ukidanju poternice protiv Marka Miloševića, raspisane zbog pretnji motornom testerom.

Prema tvrdnjama nekoliko svedoka, Nebojšu Sokolovića je u maju 2000. godine u centru Požarevca pretukao Marko Milošević. Suđenje za teške telesne povrede tek treba da počne. Sokolović je kivan zbog činjenice da će Marku biti suđeno u odsustvu.

"Daleko je on od izbedlice, izbeglica je onaj koji je politički proganjan, pa je morao da spašava svoju živu glavu. A, od koga se on spašava, od svojih žrtava?", kaže Sokolović.

Miroslav Milošević, fotograf koji je od Markovih saradnika u više navrata dobijao batine jer je, kako objašnjava, nekoliko domaćih nedeljnika objavilo njegove slike uz tekstove koji se nisu dopali Marku, kaže da nije iznenađen činjenicom da Marko Milošević neće biti dostupan srpskim vlastima, čak i ako bude osuđen za neko krivično delo.

"Pa, još od onog trenutka kada sam znao da je uz pomoć Radeta Markovića prešao aerodrom sa više pasoša i sa džakom para, znao sam da će to jako teško ići", kaže Milošević.

Protiv Marka Miloševića ranije je bila raspisana poternica, zbog navodnih pretnji upućenih požarevačkom otporašu, Zoranu Milovanoviću, u martu 2000. godine, da će ga na komade iseći motornom testerom.

Optužnica je ukinuta jer je Zoran Milovanović pred tužiocem posvedočio da mu testerom nije pretio Marko, već ljudi iz njegovog okruženja. Lider požarevačkog PSS, Predrag Pajić, kaže da mu je drago što je u ukidanju poternice učestvovao.

"Tačno je, učestvovao sam i ja u skidanju te poternice, zajedno sa Velimirom Ilićem, sa Bogoljubom Karićem, zajedno sa Miloradom Vučelićem i sa još pojedinim ljudima", kaže Pajić.

Pajić kaže da je to učinio zbog toga što je želeo da država Marku omogući da obiđe grob svog oca, iako je optužnica povučena pre Miloševićeve smrti. Pajić se "slučajno zatekao kod tužioca", u trenutku u kom je otporaš menjao iskaz. Kod tužioca je došao na kafu.

"Ispostavilo se da je bilo tako, ali, znate, kada se montira nešto, ispostavilo se da sam i ja tada bio prisutan, da", kaže Pajić.

Otporaši zahtevaju od zvanične Srbije da zatraži objašnjenje razloga zbog kojih je Rusija Mirjani i Marku omogućila da ne odgovaraju pred zakonom u Srbiji, dok lider PSS i gradski menadžer Predrag Pajić, odluku Rusije smatra legitimnom, dodajući da se protiv Mirjane i Marka vrši politički progon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: