Kertes: Politički montirano

U Specijalnom sudu počelo suđenje bivšem šefu Savezne uprave carina Mihalju Kertesu za iznošenje novca na Kipar.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.09.2007.

07:54

Default images

On je negirao krivicu za navode optužnice, prema kojoj je zloupotrebio službeni položaj i obavljao malverzacije oko iznošenja novca iz Srbije na Kipar. "Ponosan sam na sve što sam radio, a danas počinje suđenje jednom periodu kad je branjeno dostojanstvo države i kada smo se suprotstavljali geometrima koji hoće da prekrajaju svet", rekao je on i dodao da se preko njega sudi mrtvom Slobodanu Miloševiću.

On je kazao da je u pitanju "politički montirana optužnica" i da tužilac nije naveo "ni sankcije ni bombardovanje Srbije ni teške uslove u kojima se tada živelo".

Kertes je kazao da je razumeo optužnicu i da nije počinio dela za koja ga tužilaštvo tereti. Optuženi je osporio i nadležnost tužilaštva i posebnog odeljenja Okružnog suda da sudi ovaj krivični predmet.

Kertes je rekao da su tačni navodi optužnice da je Savezna uprava carine uplaćivala novac na račune 182 srpske firme, ističući da je to bila utvrđena državna politika koju je samo Carina sprovodila.

On je kazao da je time pribavio korist za 182 preduzeća, a ne za kriminalnu grupu, i potvrdio da je novac preko banke iznošen na Kipar, ali da on i ostali bivši najviši državni funkcioneri pomenuti u optužnici nisu krali i da nisu kriminalna banda.

"Sprovodili smo politiku savezne vlade, a ne ličnu. Da je bilo nešto protiv Savezne Republike Jugoslavije, sigurno bi reagovao savezni tužilac", rekao je on.

"Savezna uprava carina svaki dan je bila pod kontrolom saveznih organa i moj rad je ocenjen visokom ocenom i zato sam imenovan u dva mandata", istakao je optuženi.

On je kazao da tužilac nije naveo ni da su se od carine isplaćivale plate za vojsku, policiju, zdravstvo, školstvo, penzije, socijalna davanja...

Kertes je dodao da je tada stanje u zemlji bilo alarmantno, da su sankcije skoro paralisale život u zemlji, pa su savezna i republička vlada radile kako su morale i da je Carina samo sprovodila njihovu utvrđenu politiku.

Dodao je da je iznošenje novca u inostranstvo bilo deo "politike spasavanja naroda" i naglasio da je za plate dao mnogo više novca nego što se u optužnici pominje.

"Moralo se živeti i nisam mogao da naredim da ljudima koji preko granice u torbama prenose male količine robe uzimaju 100 maraka - neka preživi čovek", rekao je on.

Optuženi je naveo da je kao direktor Carine svakodnevno obaveštavao savezne i republičke organe kome je taj dan novac uplaćivan.

Kertesov advokat veruje da će njegov klijent uspeti da dokaže da je nevin:

"Očekujem ono što je i on izneo na početku odbrane, da nije pripadao nikakvoj kriminalnoj grupi, da ne može ni po ustavu, ni po zakonu ni po jednom pravu, državni vrh zemlje, predsednik republike, dva potpresednika vlade i jedan direktor Savezne uprave, da ne mogu da čine nikakvu kriminalnu grupu, niti da sprovode zločinački plan", kaže Predrag Milovančević, Kertesov advokat.

Portpralol zužilaštva, Tomo Zorić kaže da tužilaštvo ima pre svega materijalne dokaze da je Kertes zloupotrebio službeni položaj, tako što je kao direktor Savezne uprave carina nezakonito raspolagao novcem i to kao član grupe koju je formirao 1994. Slobodan Milošević.

"Praktično, napravljen je jedan nezakoniti, paralelni sistem naplate, odnosno nezakoniti budžet koji je omogućio da se novac potpuno nezakonito usmeri na račune različitih pravnih i fizičkih lica, uključujući i finansiranje političke stranke, SPS-a"

Optužnica: Odliv novca, šverc cigareta, uništavanje dokumentacije...

Prema optužnici, tu kriminalnu grupu organizovao je Slobodan Milošević, a činili su je Mihalj Kertes, Jovan Zebić i Nikola Šainović. Grupa je, prema optužnici, vršila ozbiljne finansijske zloupotrebe i njeni članovi imali su podeljene uloge i zadatke.

Milošević i Zebić su preminuli, te je protiv njih postupak obustavljen, dok je Šainović u Hagu, zbog čega je postupak protiv njega razdvojen. Dakle, jedini koji će se pojaviti pred većem Specijalnog suda biće Mihalj Kertes.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala marta ove godine podiglo je optužnicu za iznošenje višemilionskih iznosa na Kipar čime je država oštećena za više od 120 miliona nemačkih maraka.

Uspon Mihalja Keresa poklopio se sa usponom Slobodana Miloševića i veruje se da je bio jedan od njegovih najpoverljivijih ljudi. Za pomoćnika sekretara za unutrašnje poslove postavljen je 1992. godine.

Od jula 1993. do marta 1994. bio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije. Iste godine postavljen je za direktora Savezne uprave carina. Kertes je tu dužnost obavljao do petooktobarskih promena 2000. godine kada je 21. oktobra prinudno napustio to mesto.

Kertes je pred Specijalnim sudom optužen da je kao direktor carine postao pripadnik kriminalne grupe koja je oštetila budžet za najmanje 120 miliona nemačkih maraka.

Grupa koju je organizovao Slobodan Milošević uredila je da se jedan deo prihoda carine uplaćuje na račune pravnih lica, političkih organizacija i Državne bezbednosti Srbije.

Deo deviznih sredstava, bez odobrenja Narodne banke Srbije, po njihovom nalogu iznet je na Kipar.

Podsetimo - "Insajder" je došao do Kertesovog iskaza 2001. godine kada je priznao da je novac iz carine davao po nalogu državnog vrha.

Optužnica se bavi i novcem koji je Kertes, takođe po naredbama, umesto u budžet, davao nekim funkcionerima SPS-a za potrebe rada te političke partije.

Velike svote novca za SPS preuzeo je i Nikola Šainović, a "Insajder" je objavio i iskaz u kome Šainović to potvrđuje.

Kertes je osumnjičen i za šverc cigeta tokom 90-ih godina. Protiv njega je, prema saznanjima "Insajdera" 2001. podneta i krivična prijava u kojoj se navodi da je 6. okrobra 2000. naložio odnošenje dokumentacije iz Carine u Insitut za bezbednost radi uništenja.

Kertes je, inače, nepravosnažno osuđen na dve i po godine jer je kao direktor Carine pomogao izvršiocima zločina na Ibarskoj magistrali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: