Zaharova podsetila na 1999. godinu: "SAD i NATO su uništili"

Ruski predsednik Vladimir Putin nije iskren u pogledu mirovnih pregovora sa Ukrajinom i podiže rat na novi nivo varvarstva, rekla je američka diplomatkinja.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2022.

10:11

Zaharova podsetila na 1999. godinu:
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Američka podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland sastala se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu kako bi pokazala podršku dok Rusija pokušava da uništi energetsku infrastrukturu zemlje.

"Diplomatija je očigledno cilj svih, ali morate imati voljnog partnera“, rekla je ona novinarima.

"I vrlo je jasno, bilo da je reč o napadima na energetsku infrastrukturu, bilo da je reč o retorici Kremlja i opštem stavu, da Putin nije iskren ili spreman da to uradi".

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da je voljan da razgovara sa Putinom ako je ruski lider zainteresovan za okončanje rata. Ali ideja je brzo sahranjena kada je Kremlj rekao da Zapad mora priznati da je Moskva prisajedinila četiri ukrajinska regiona. Takva reakcija Rusije, rekla je Nulandova, pokazala je "koliko su neozbiljni".

Rusija agresivno napada ukrajinsku infrastrukturu za prenos električne energije i grejanje od oktobra, što je, kako Kijev i njegovi saveznici kažu, namerna kampanja protiv civila, što je ratni zločin.

"Putin je ovaj rat doveo na novi nivo varvarstva, unoseći ga u svaki ukrajinski dom dok pokušava da ugasi svetla i vodu i postigne ono što nije mogao da uradi na bojnom polju“, rekla je Nulandova.

Zaharova: "Nije na Nulandovoj da uči svet"

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova brzo je odgovorila.

"Nije na Nulandovoj da uči svet – SAD i NATO su uništili energetske mreže", rekla je Zaharova na Telegram kanalu, podsećajući na napade na Srbiju 1999. godine.

Tokom napada, ratni avioni u Srbiji isključili su struju na više od 70 odsto područja, navodi NATO. Nulandova se sastala i sa Andrijem Jermakom, šefom kabineta Zelenskog, koji je izrazio zahvalnost na pomoći vrednoj milijarde dolara koju je Vašington pružio Ukrajini.

"Pobeda Ukrajine, u koju smo sigurni, biće naša zajednička pobeda“, rekao je Zelenski, prenela je kancelarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: