Jedinice ROSU upale u Štrpce; "Češljaju" kuće Srba i hapse. Akcija i u Prištini VIDEO

Specijalne jedinice kosovske policije izvode akciju u Štrpcu, javljaju kosovski mediji. Uhapšeno 10 osoba.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.12.2021.

09:00

Jedinice ROSU upale u Štrpce;
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Akcija je izvedena i u Prištini.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Šukri Jašari izjavio je da je reč o prvoj fazi istrage zloupotrebe službenog položaja, odnosno davanja mita, javlja Reporteri.

Gazeta ekspres navodi da je pretreseno više od 10 lokacija, imanja i kuća bivšeg predsednika opstine Štrpce i drugih funkcionera Srpske liste.

Drugi kosovski mediji navode da je uhapšeno 10 osoba, među kojima je i bivši predsednik opštine Štrpce, direktor Urbanizma, još nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća.

Oni se terete da su počinili krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu.

Koha navodi da je reč o korupciji prilikom izgradnje objekata na Brezovici i da im je u policiji rečeno da će detalji biti poznati nakon okončanja akcije.

Kako saznaju Novosti, opština je trenutno u blokadi, a blokirane su i sve ulice, te građani ne mogu da funkcionišu normalno.

Akcija je nastavljena i Prištini, što je potvrdio portparol kosovske policije Daut Hodža. "Kosovska policija je u procesu policijske akcije u regionu Uroševca i Prištine i za sada ne možemo da pružimo druge informacije", rekao je Hodža.

U Štrpcu su većina stanovnika Srbi.

Petković: Novi teror

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković ocenio je da je upad specijalne kosovske policije u Štrpce i privođenje više ljudi još jedan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini "i novi teror" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, Kurti ponovo šalje specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim ciljem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje. Kako to da Kurti ne vidi korupciju i kriminal u svojim redovima, kada je i svim međunarodnim faktorima poznato da svi tokovi prljavog novca idu kroz albanske sredine?", upitao je Petković u saopštenju.

On je rekao da je Štrpce očigledna meta jer predstavlja snažno srpsko uporište i najjužniju tačku srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji. "Do ove akcije ne dolazi slučajno, baš u današnjem danu, kada predsednik Aleksandar Vučić treba da potpiše šest važnih sporazuma u okviru inicijative 'Otvoreni Balkan', kao korak u bolju budućnost i očigledno je koordinisana sa sinoćnjim divljanjem ekstremista i paljenjem srpskih zastava u Tirani", ocenio je Petković.

Drecun: Kontinuirana akcija zastrašivanja Prištine

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je današnja akcija u Štrpcu sastavni deo kontinuirane akcije Prištine koja za cilj ima zastrašivanje Srba.

"Korišćenjem specijalnih jedinica sa dugim cevima, čak i kada to nije potrebno, jer mnoge poslove može da obavi obična policija a ne specijalci koji zastrašuju ljude, Priština obeshrabruje Srbe da ostanu da žive na KiM", rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun kaže da mu se čini da se sve radi sistematski.

Jednostranim akcijama izazivaju tešku destabizaciju, a u poslednje vreme to je sve cešće i u srpskim sredinama južno od Ibra, rekao je Drecun.

''''Političari koji žele stabilizaciju, poboljšanje odnosa među nacionalnim grupama, da im pruže garancije, da ih obrabre da ostanu, to ne čine. Takvi političari računaju i na osetljivost akcija, ali Aljbin Kurti međutim ne spada u takav vid političara, on želi da destabilizuje celokupan srpski narod'''', naveo je Drecun.

Kurti, kako dodaje, sprovodi "sulude akcije", šalje specijane jedinice sa fantomkama i automatskim puškama i na slave i krštenja navodno zbog kontole kovid mera.

Drecun naglašava da upravo sve to treba da obeshrabiri Srbe da ih podstakne da sa porodicama odu, a raseljene da spreči da se vrate.

Na pitanje da li je to slučajno što se hapšenje u Štrpcu dešava paralelno sa skupom Otvoreni Balkan koji se odžava u Tirani, Drecun kaže da ne zna, ali ''''da može biti da je planirano''''.

Otvoreni Balkan je novi model okrenut saradnji i budućnosti umesto sukoba, a ovde se na KiM akcijama poput današnje od strane Aljbina Kurtija i njegovih potličara nudi samo suprotno - destabilizacija, rekao je Drecun i dodao da je možda sve to Kurtijev odgovor na stav koji zastupa a to je da lažna država Kosovo ne treba da se pridruži incijativi.

Drecun je podsetio da je Otvoreni Balkan proces koji je uveliko zaživeo, širiće se i dobijati na dinamici, i da je upućen poziv da se uključe i ostale države Zapadnog Balkana.

"Zašto bismo čekali da uđemo u EU pa da sprovodimo te iste integrativne procese, zar ne možemo sada to da uradimo čekajući šansu u EU", pitao je Drecun i nalgasio da Kurti ne želi da prisustvuje nigde gde se Kosovo ne pojavljuje kao džava, iako razmišljaju o projektima koji se nude u okviru "Otvorenog Balkana" kao što je izgradnja železnice od Drača i Skadra do Prištine i svega što treba da bude dalji izlaz na Balkan i ka centralnoj Evorpi, što je sastavni deo Sporazuma iz Vašingtona.

Osećaju potrebu za tim procesima integracije, ali ne žele da učestvuju jer se ne pojavlju kao država, to Beogradu ne pada na pamet da prihvati, ali im je poziv otovoren sa fus notom i zvezdicom, rekao je Drecun i naglasio da se zato gradi auto-put Mira.

Cilj je da nema granica, da idemo na Albaniju na more, na Ohridsko jezero, to je ono što je okrenuto budućnsoti, a vlast u Prišini se okreće od toga, naveo je Drecun.

Na pitanje da li iznenađuje što Samoopredeljenje nije učestvovalo u protestima i incidentima koji prate skup u Tirani, kaže da ne zna da li su pristalice Kurtijeve stranke dale doprinos ili ne.

Možda su to uradili samo Ramuš Haradinaju i Salji Beriša koji su stari saborci, naveo je Drecun i dodao da je video jednu zastavu samoproglašenog Kosova ispred bine.

"Beriša je, kada je bio na čelu Albanije, čak bio javno optužen od ministra spoljih poslova Italije da naoružava OVK. Na njegovom kućnom imanju na severu bila je glavna baza terorista, oni su se tu naoružavali u prebacivali na Kosovo", naveo je Drecun.

Kako kaže, njih dvojica se znaju dugo i moguće je da su to zajedno organizvali.

Da li je neko iz Krutijeve stranke bio, moguće je, kazao je Drecun i naglasio da ima mnogo unutrašnjih razmirica između stranka Edija Rame i Saljija Beriše, što se odražava na odnose sa političkim partijama i liderima Albanaca na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: