Bivša specijalna tužiteljka Katica Janeva ide u zatvor "Idrizovo" na izdržavanje kazne

Sud u Đevđeliji izdao je nalog da bivša specijalna tužiteljka Katica Janeva bude odvedena na izdržavanje zatvorske kazne na koju je osuđena u slučaju "Reket".

Izvor: B92

Petak, 23.07.2021.

15:24

Bivša specijalna tužiteljka Katica Janeva ide u zatvor
EPA-EFE/NAKE BATEV

Kako je navedeno, taj nalog je oko podneva odnesen u policijsku stanicu čiji policajci treba Janevu da sprovede u zatvor "Idrizovo" kod Skoplja iz kućnog pritvora u porodičnoj kući u rodnoj Đevđeliji.

Katica Janeva je u slučaju "Reket" osuđena na sedam godina zatvora, a nalog za izdržavanje zatvorske kazne je izdat nakon što je Apelacioni sud u Skoplju prekjuče potvrdio presude u tom sudskom postupku, u kojem je bila optužena zajedno sa šoumenom Bojanom Jovanovskim Bokijem 13.

Krvični sud u Skoplju je 18. juna 2020. prvostepeno osudio Jovanovskog na devet godina u slučaju "Reket" za krivična dela protivzakonit uticaj i pranje para, a bivšu specijalnu tužiteljku za prisluškivane razgovore za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

Jovanovski je odveden juče na izdržavanje kazne u "Idrizovo", najveći zatvor u Severnoj Makedoniji.

Boki 13 je u istražnom zatvoru i u kućnom pritvoru već proveo dve godine, od kada je u julu 2019. uhapšen na granici sa Grčkom, dok je nekadašnja specijalna tužiteljka Janeva uhapšena i pritvorena 21. avgusta iste godine.

Suđenje u slučaju "Reket", koje je izazvalo veliku pažnju u javnosti, počelo je 3. decembra 2019. godine, a pored Jovanovskog i Janeve, bio je optužen i Zoran Milevski, koji je na prvom ročištu proznao krivicu i dobio tri godine zatvora.

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski su od novembra 2018. do aprila 2019. uzeli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca, biznismena Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija" u kojem je prvoosumnjičeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: