Šta Putin stvarno hoće?

Susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena 16. juna neće biti prijateljski, piše BBC.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2021.

07:00

Šta Putin stvarno hoće?
Tanjug/Yevgeny Odinokov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Za početak, Rusija je nedavno stavila SAD na listu "neprijateljskih zemalja. Takođe, obe strane mesecima govore da je odnos dve zemlje "na dnu", a nikako nisu pomogli potezi američke administracije koja je povećavala sankcije Rusiji, zbog mnogih stvari, počev od situacije u Ukrajini pa do optužbi za mešanje u izbore.

Kao šlag na tortu bila je Bajdenova izjava u jednom intervjuu u kojoj je Putina nazvao "ubicom".

Ipak, dva lidera su pristala da se sastanu, a mnogi analitičari u Rusiji smatraju da je to napredak sam po sebi.
Tanjug/RIA Novosti, Alexei Druzhinin/Pool via AP, file
"Samit na kom će se sastati je važan u smislu sibolizma- stavlja Rusiju na isti nivo kao što sui SAD, a za Putina taj simbolizam nije nevažan", smatra ruski analitičar Andrej Kortunov.

"Putin definitivno želi da bude izjednačen sa američkim predsednikom. On želi da bude poštovan, pod njegovim uslovima", dodaje analitičarka Lilija Ševtsova, koja ističe i da Putinželi da "pokaže mišiće i bude priznat kao član kluba".

Neće to biti prijateljsko ćaskanje već opipavanje crvenih linija, ali upravo taj dijalog je jedini put iz mogućeg ambisa.
Tanjug/Didier Lebrun, Pool via AP
Proteklog vikenda Putin je za državnu TV rekao da postoje teme s kojima može sarađivati sa SAD, počev od kontrole nuklearnog naoružanja, zatim i o konfliktima u Siriji i Libiji, ali i o klimatskim promenama.

"Ako stvorimo mehanizme da radimo na tim temama, mislim da onda samit nije bioa džabe", rekao je Putin.

Analitičari iz Rusje smatraju da će Putin, koji je prethodnih meseci SAD označio kao neprijateljsku zemlju koja ne želi dobro Rusiji, ipak pokšati da "smiri strasti i spusti loptu", tim pre što ruska javnost nije preterano zainteresovana za spoljnopolitičke pobede usled gorućih unutarpolitičkih pitanja - ekonomije na primer.

Ono što Vladimir Putin svakao ne želi, ali je spreman i na to, je predavanje o ljudskim pravima - uključujući slučaj Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog političara, prvo otrovanog, a sada u zatvoru.

Moskovski sud zabranio je rad kancelariji organizacije navaljnog presudom koja je lako mogla da se odloži do kraja samita.

Očekuje se da će Putin u tom smislu poslati poruku da će nastaviti da se neslaže i da se to ne tiče Amerike.

"Bajden će pevati svoju pesmu - svoju uvodnu reč o Navaljnom i ljudskim pravima; zatim će Putin reći da su SAD iste", predviđa Ševcova. "Ali činjenica da se ovaj sastanak održava znači da će nakon 'predstava' o ljudskim pravima preći na glavno jelo. A to je - učinimo nešto da smanjimo napetost", zakljčila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: