Suniog: "Brisel ima velika očekivanja"; A o osuđivanim političarima? "Svako ko je nezadovoljan može se žaliti"

Šef EU na Kosovu Tomaš Suniog rekao je da Brisel ima velika očekivanja od kosovskih parlamentarnih izbora 14. februara.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2021.

20:11

Suniog:
Ilustracija: EPA/Kushtrim Ternava

Kazao je i da očekuje jedinstvo kosovskih političara, koje će dovesti do formiranja stabilne vlade i parlamentarne većine, prenosi Ekonomija onlajn.

"EU posebno obraća pažnju na pravilnu pripremu i profesionalni rad svih koji su uključeni u organizaciju izbornog procesa. Želimo da izborni proces bude u skladu sa zakonodavstvom na Kosovu. Druga stvar koju očekujemo je da birači izađu i glasaju, pošto je to veoma važno za demokratiju. Posebno je važno profesionalno brojanje i verifikacija glasova", rekao je Suniog.

Briselska administracija od nove vlade očekuje stabilnost i efikasno sprovođenje reformi.

"Analizirali smo programe političkih subjekata i bez izuzetka sve stranke su za budućnost Kosova u EU. Želimo da sarađujemo sa vladom koja je spremna da se uključi u teške reforme u oblastima ekonomije , infrastrukture, vladavine prava, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", dodao je Suniog.

Šef Evropske unije na Kosovu govorio je i o kandidaturi političara, koji su osuđeni za krivična dela.

“Zakon je jasan i svako ko je nezadovoljan odlukama može se žaliti. Očekujem da će se poštovati odluke nadležnih organa, uključujući i sudove, jer je to u skladu sa vladavinom zakona“, smatra Suniog.

EU će sarađivati sa Aljbinom Kurtijem ukoliko postane premijer i u slučaju da njegova kandidatura za poslanika ne bude verifikovana, dodaje Suniog, uz mišljenje da je na kosovskim institucijama jda odluče ko sme da učestvuje na izborima i ko ima pravo da bude deo vlade ili druge institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: