Stano: Neprihvatljivo mešanje u sukob

Eskalacija nasilja u Nagorno Karabahu je "vrlo zabrinjavajuća", a svako mešanje je "neprihvatljivo", kaže portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

14:41

Stano: Neprihvatljivo mešanje u sukob
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

"Nikakvo mešanje u ovaj sukob nije prihvatljivo" i "eskalacija je vrlo zabrinjavajuća jer može da ima teške posledice za stabilnost regiona", rekao je Peter Stano na konferenciji za novinare Evropske komisije.

On je rekao da je Borel razgovarao telefonom sa jermenskim i azerbejdžanskim ministrima spoljnih poslova i da želi da kontaktira svakog ko može da doprinese okončanju sukoba.

Turska koja ima kompleksne i napete odnose sa EU izrazila je potpunu podršku Azerbejdžanu. Jerevan i separatisti su optužili Ankaru za političko i vojno mešanje u sukob.

"Turska se bori protiv Nagorno-Karabaha, ne samo Azerbejdžan. Ima turskih helikoptera, aviona F-16 i vojnika i plaćenika iz raznih zemalja", rekao je sinoć predsednik te samoproklamovane republike Araik Harutiunijan.

Stano je rekao je primio k znanju optužbe o upletenosti "sirijskih milicija" bliskim Turskoj i "drugim snagama" u Nagorno-Karabahu ali da EU nije videla činjenice koje podržavaju te optužbe.

U toj jermenskoj enklavi u Azerbejdžanu juče su izbili najteži sukobi od 2016. godine. ;Koreni sukoba sežu do 1923, kada su sovjetske vlasti priključile oblast ;Nagorno-Karabah Azerbejdžanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: