"Svaki pokušaj upotrebe Hongkonga za mešanje - osuđen na neuspeh"

Svaki pokušaj upotrebe Hongkonga za mešanje u unutrašnja pitanja Kine je osuđen na neuspeh, izjavio je večeras kineski ambasador pri UN Žang Džun

Izvor: B92

Petak, 29.05.2020.

21:39

Ilustracija: Deposit photos/leungchopan

Ovo je izjavio posle neformalnog video sastanka Saveta bezbednosti UN.

SAD i Velika Britanija su inicirale sastanak zbog zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong koji je u četvrtak usvojio kineski parlament.

Kineski ambasador je zatražio od Vašingtona i Londona da prestanu sa "neosnovanim optužbama protiv Kine".

SAD i Velika Britanija su zatražile od Kine da uzme u obzir zabrinutost zbog situacije u Hongkongu.

"Zakon bi mogao da ograniči slobode za koje se Kina obavezila da će ih poštovati u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je britanski ambasador pri UN Džonatan Alen i dodao da bi zakon mogao da izazove i duboke podele unutar društva u Hongkongu.

Kineski parlament je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Zakon bi trebalo da "spreči, zaustavi i suzbije sve akcije koje ozbiljno ugrožavaju nacionalnu bezbednost, kao što su separatizam, subverzije, pripreme ili sprovođenje terorističkih aktivnosti, kao i aktivnosti stranih snaga koje predstavljaju mešanje u poslovanje" Hongkonga, navodi se u tekstu.

Takođe se planira da kineske centralne vlasti u Hongkongu otvore kancelariju za nacionalnu bezbednost.

Kritičari tog zakona smatraju da se na taj način otvara put za represije nad slobodama u Hongkongu.

Kineski parlament, sa svoje strane, smatra da će zakon o nacionalnoj bezbednosti uveriti strane investitore u stabilnost posle prošlogodišnjih protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: