Varhelji: Slobodni i fer izbori u Srbiji su tu

Slobodni i fer izbori su tu, rekao je danas evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.02.2020.

21:01

Varhelji: Slobodni i fer izbori u Srbiji su tu
EPA/ Malton Dibra

Varhelji je poručio da će pozvati stranke koje ne učestvuju u dijalogu da se vrate za pregovarački sto.

On je tako odgovorio na pitanje da li postoje uslovi za fer i poštene izbore u Srbiji i da li bi pozvao političke stranke da učestvuju na njima.

"Možemo da kažemo, uslovi su ispunjeni, ali to mora biti preneto ljudima. Razumem da parlament radi na ispunjenju svojih zadataka, trenutno je u toku proces za popunjavanje slobodnih mesta u REM-u, parlament radi na tome i radiće na tome iduće nedelje, idemo ka tome", rekao je Varhelji na konferenciji za novinare posle sastanka sa parlamentarnim strankama.

Na pitanje da li je razgovarano o kritikama zbog izmena izbornog procesa nekoliko meseci pred izbore, Varhelji je rekao da jeste, i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s predsednicom skupštine Majom Gojković.

"Rekao sam im da promene u poslednjem trenutku nisu najbolji način da se počne period kampanje. Odgovorili su nam da je ovo podržao ceo parlament, cela skupština, i da to ne treba da bude nikakva preokupacija, ali u različitim političkim sistemima imate drugačije izborne uslove i različite nivoe za cenzus", rekao je Varhelji.

On je dodao da je ključno da parlament bude jedinstven u tome, da se oni svi dogovore i ako je ta odluka prihvaćena, onda je to u redu. Upitan da li su doneti konkretni mehanizmi kako bi se oni koji ne učestvuju u dijalogu vratili za pregovarački sto, Varhelji je rekao da tek treba da se sretne sa njima i da će pokušati lično da ih ubedi da sednu za sto sa evroparlamentarcima.

"Pozvaću ih da učestvuju", rekao je Varhelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: