Otvoren aerodrom tri meseca nakon granatiranja

Libijske vlasti otvorile su glavni aerodrom u prestonici Tripoliju, nakon što je zatvoren pre gotovo tri meseca zbog žestokih borbi između rivalskih milicija.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2019.

15:15

Otvoren aerodrom tri meseca nakon granatiranja
Ilustracija/Getty/David McNew

Aerodrom Mitiga zatvoren je u septembru, nakon granatiranja jedinog funkcionalnog civilnog aerodroma u Tripoliju. Tada je misija UN u Libiji saopštila da su četiri projektila pogodila to područje, pri čemu je jedan pogodio avion koji je prevozio hodočasnike koji su se vraćali iz Saudijske Arabije

Sukobi su počeli pre osam meseci kada su borci sa istoka, samozvana Libijska nacionalna armija, organizovali opsadu da bi preuzeli glavni grad od slabe vlade, koju podržavaju UN.

Od 2015. godine u Libiji postoje dve rivalske vlade, jedna na istoku, a druga u Tripoliju.

Dva leta aviona različitih libijskih prevoznika poletela su sa aerodroma Mitiga rano jutros, jedan je, prema rečima pilota i putnika, odletio u glavni grad Tunisa, Tunis, a drugi u glavni grad Turske, Istanbul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: