Zašto NATO ima vojni budžet 20 puta veći od ruskog? Stoltenberg zna

Generalni sekretar objasnio je zašto NATO povećava iznos sredstava koji se odvajaju za odbranu, iako je predviđeni zajednički budžet već 20 puta veći od ruskog.

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2019.

13:04

Zašto NATO ima vojni budžet 20 puta veći od ruskog? Stoltenberg zna
EPA/ OLIVIER HOSLET

"Kada govorimo o ciframa mi smo efikasan savez sa efikasnom vojskom, ali visin troškova je veća što oslikava viši životni standard", rekao je Stoltenberg.

"Ako uporedite plate i troškove života između članica saveza i Rusije očigledno je da su troškovi veći u državama članicama NATO-a ", dodao je.

Prema navodima Stoltenberga, NATO će nastaviti da ulaže onoliko koliko je neophodno za održanje vojne moći i odgovarajuće odbrane.

Šef NATO-a osvrnuo se na komentare koje je dao prošle nedelje, kada je objasnio da uprkos tome što je savez potrošio jedan trilion na odbranu u 2018 i planira da potroši dodatnih 100 milijardi 2020, on mora da održi svoje napore i još više poveća budžet, navodi Sputnjik Internešnel.

Podsećanja radi, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija može da priušti smanjenje budžeta za odbranu, stoga što je vojska u prethodnim godinama koristila dodatna sredstva u procesu modernizacije. Dodao je da uprkos tome što Rusija troši 48 milijardi godišnje na odbranu, po čemu je sedma država na svetu, ona se do sada susretala sa vojnim kapacitetima drugih zemalja neuporedivim sa njihovim usled dobro fokusiranog istraživanja u brojnim vojnim poljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: