Deo američkih trupa mogao bi da ostane u Siriji

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da se razmatra opcija da se mali preostali deo američkih trupa na severoistoku Sirje zadrži na tom području.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

16:13

Deo američkih trupa mogao bi da ostane u Siriji
Getty images/ Lennart Preiss / Stringer

Zadržao bi se kako bi zaštitio naftna polja i nastavio borbu protiv Islamske države.

Esper je rekao da još nije doneo odluku o tome i da tu opciju nije predočio predsedniku Donaldu Trampu.

On je na konferenciji za novinare u Kabulu naveo da pojedine američke jedinice još nisu počele da se povlače sa severoistoka Sirije.

Dodao je da te trupe rade sa sirijskim Kurdima na obezbeđenju naftnih polja na tom području kako ne bi pala u ruke Islamskoj državi, ističući da je važno da ta teroristička organizacjie ne dobije prihode od nafte.

Esper je rekao da SAD iz vazduha nadgledaju dogovoreno primerje "najbolje što mogu".

On je ponovio da američke trupe koje napuštaju Siriju prelaze u zapadni Irak kako bi nastavile borbu protiv Islamske države, prenosi AP.

Istovremeno, on nije isključio mogućnost da američke trupe izvode antiterorističkemisije iz iraka unutar sirijske teritorije.

Tramp i dalje insistira da će svi američki vojnici biti vraćeni kući iz "beskrajnih ratova na Bliskom istoku".

"Američki vojnici ne učestvuju u borbama niti se nalaze u zonama primirja. Obezbedili smo naftu. Vraćamo vojnike kuci", napisao je Tramp na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: