Izvršeni vazdušni udari. Cilj: Uništenje svega što je ostalo

Dva borbena aviona SAD izvršila su vazdušne udare sa ciljem uništenja oružja zaostalog nakon povlačenja američkih snaga iz fabrike južno od Kobanija u Siriji.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2019.

07:54

Izvršeni vazdušni udari. Cilj: Uništenje svega što je ostalo
Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis/Ilustracija

Ta fabrika je služila kao koordinacioni centar za kurdske i snage koalcije, predvođene SAD, u borbi protiv ekstremističke Islamske države.

Portparol koalicionih snaga, američki pukovnik Majl Kegins, rekao je da su udari borbenih aviona "F-15E" ranije planirani. On je naveo da je osoblje koalicionih snaga, kao i "najvažnija taktička oprema" povučeni iz baze pre udara.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je juče da su sirijske vladine snage i ruske trupe ušle u grad Kobani.

Prethodno je saopšteno da su ruske snage prešle reku Eufrat na severu Sirije i stigle do područja izvan grada Kobanija.

Ruske trupe su krenule na sever pošto su Sirijske demokratske snage, koje kontrolišu grad, sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmeštanju vojske predsednika Bašara al Asada na granici zbog turske vojne operacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: