U terorističkim napadima u Avganistanu ubijeno 48 osoba

Najmanje 48 osoba ubijeno je danas u dva odvojena teroristička napada talibana u Avganistanu, saopštili su tamošnji zvaničnici.

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

20:59

U terorističkim napadima u Avganistanu ubijeno 48 osoba

Najmanje 26 osoba je ubijeno, a 42 je ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu bombaša samoubice koji je bio na motociklu na predizbornom skupu predsednika Ašrafa Ganija u provinciji Parvan na severu zemlje.

Na snimcima lokalne televizije vide se olupine i ugljenisani ostaci vojnih i policijskih vozila koji su očigledno bili u blizini mesta snažne eksplozije.

Gani nije povređen i osudio je oba napada.

"Nastavljajući svoje zločine, talibani su još jednom dokazali da nemaju volje i želje za mirom i stabilnošću u Avganistanu i da su svi njihovi pokreti ništa drugo do prevare", navodi se u Ganijevom saopštenju.

Nekoliko sati kasnije ođeknula je eksplozija nedaleko od američke ambasade u Kabulu gde su poginule najmanje 22 osobe, uključujući šest vojnika.

Portparol kabulske policije Firdaus Faramarz rekao je da je 38 ljudi ranjeno.

"Ima žene i dece među poginulima i povređenima u napadu", rekao je on.

Talibani su preuzeli odgovornost za oba napada.

Kampanja za avganistanske izbore nastavljena je prošle nedelje nakon što je predsednik Donald Tramp izjavio da su pregovori SAD i talibana završeni. Većina predsedničkih kandidata obustavila je svoje kampanje dok su trajali pregovori.

Nakon toga talibani su pojačali napade širom zemlje.

Avganistanski talibani juče su bili u Iranu u poseti zvaničnicima u Teheranu, dok su prošle nedelje bili u glavnom gradu Rusije, na konsultacijama sa Zamirom Kabulovim, izaslanikom predsednika Vladimira Putina za Avganistan.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana osudilo je napade talibana.

Kabul ;često optužuje Pakistan da stoji iza talibana koji su poslednjih meseci pojačali napade u Avganistanu.

Pakistan je to demantovao i izrazio saučešće porodicama žrtava kao i molitve za što brži oporavak svih ranjenih.

U saopštenju se navodi da "Pakistan osuđuje terorizam svih vrsta".

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da je delegacija talibana posetila Teheran kako bi razgovarala o postizanju mira u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: