Albanija: Razbijena grupa krijumčara migranata

Albanska policija saopštila da je razbila kriminalnu grupu koja je prebacivala sirijske, turske i iračke migrante iz Grčke u Zapadnu Evropu.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

07:50

Albanija: Razbijena grupa krijumčara migranata
dechevm/Depositphotos/Ilustracija

Uhapšeno je osam ljudi, uključujući vođu grupe koji je turski državljanin.

Grupa je prebacivala migrante iz planinskog regiona duž južne granice sa Grčkom, pa preko Albanije i u Crnu Goru na severu, navela je albanska policija, preneo je Rojters.

Odatle su prelazili u susednu Hrvatsku, najbližu zemlju EU, pa zatim dalje na sever i zapad, navodi agencija.

Ne zna se koliko su tačno migranti plaćali kriminalnoj grupi, ali reč je o pozamašnim sumama novca, navela je albanska policija.

Rojters navodi da je ovo prvi značajniji udarac protiv švercera migranata u Albaniji koja teži da udje u EU, ali se bori sa reputacijom bezakonja.

Pogranična agencija EU, Fronteks, počela je da patrolira granicom Albanije i Grčke pre tri sedmice kako bi suzbila ilegalne migracije i organizovani kriminal, što je prva takva operacija Fronteksa izvan EU, podsetio je Rojters.

Šef albanske pogranične policije Eduart Merkaj rekao je da je od početka operacije Fronteksa 22. maja duž granice sa Grčkom presretnuto 229 migranata bez dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: