DPS: Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi

Demokratska partija socijalista, crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, odbacila je, kako navodi, neutemeljene tvrdnje o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2019.

20:37

DPS: Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi
Foto: Deposite photos/Mehaniq

Reagujući na izjavu generalnog sekretara Nikole Selakovića, u saoštenju DPS dostavljenom Tanjugu, navodi se da izjave o tome da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvek imala srpski identitet, ukazuju da "pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke".

Pritom, kažu, ne vodeći računa o potencijalnim posledicama ovakvog tumačenja istorije i međunarodnog prava.

"Upravo, imajući u vidu svežže sećanje na iskustvo iz devedesetih godina, smatramo da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je sve prisutnija u naššem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru, već nas vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima na ovim prostorima. I u tim vremenima Crna Gora je uspjela da očuva mir i multietnički sklad, i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija", piše u saopštenju DPS.

Oni kažu da je današnja Crna Gora međunarodno priznata građanska držžava koja svoje zakone donosi u skladu sa važžećim međunarodnim standardima i u najboljem interesu svih svojih građana, smatrajući da je multikonfesionalnost jedna od najvećih vrednosti drušštva.

"Zato odbacujemo tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih sveštenika u Crnoj Gori o ugrožženosti srpskog naroda i SPC u naššoj državi, na koje nasedaju, ili ih svesno ili nesvesno podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije", saopšteno je iz DPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: