"Današnja Kina nije samo kineska Kina, nego azijska Kina i svetska Kina"

Kina će samo biti otvorenija prema svetu, izjavio je danas predsednik Kine Si Đinping i proglasio "glupim" one koji veruju u kulturnu nadmoć.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

15:16

Foto: Tanjug/AP/How Hwee Young/Pool

Obraćajući se na forumu u Pekingu pod nazivom "Konferencija o dijalogu azijskih civilizacija", koji je organizovalo Ministarstvo za propagandu, Si je rekao da je kineska civilizacija bila "otvoreni sistem" koji je kontinuirano razmenjivao i učio od drugih kultura, uključujući budizam, marksizam i islam, preneo je Rojters.

"Današnja Kina nije samo kineska Kina, nego azijska Kina i svetska Kina", naveo je Si i dodao da će Kina ubuduće imati otvoreniji stav da prigrli svet.

"Nijedna zemlja ne bi može da bude sama", rekao je Si.

"Civilizacije će izgubiti vitalnost ako se zemlje vrate izolaciji i odseku se od ostatka sveta", naveo je kineski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: