Građanske patrole čuvaju decu od droge i kriminala? "Idealno za paranoike"

Umesto da se dokazuju peticama i znanjem, pojedini učenici osnovnih i srednjih škola hvale se oružjem koje donose i na časove.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2019.

07:34

Građanske patrole čuvaju decu od droge i kriminala?
Foto: Andrew Lozovyi/Depositphotos

Ova zabrinjavajuća pojava posledica je zloupotrebe dece koju vrbuje mafija za trgovinu drogom.

Kriminalci koriste đake za prenos i preprodaju narkotika, a zauzvrat im poklanjaju pištolje. U ovoj prljavoj podvali, laka meta postale su i devojčice.

O tome može li se stati na put ovom zlu i prekinuti taj lanac maloletničke delikvencije, kako roditelji da prepoznaju jesu li im deca uvučena u kriminal, koliko bi pomogao predlog da se osnuju građanske patrole i šta bi bio njihov zadatak, u studiju TV Prve govorili su Stevan Đokić, iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu - DBA i Dobrivoje Radovanović, kriminolog i bivši direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Objašnjavajući zadatak patrola Đokić kaže da bi one bile na dobrovoljnoj bazi, činili bi ih ljudi koji imaju neko iskustvo sa bezbednošću, poput bivših policajaca, a zadatak bi im bio da prate, uočavaju i policiji dojavljuju sumnjive pojave.

Radovanović, sa druge strane, kaže da mu čitav taj koncept deluje veoma loše i da bi bio "idealan za nekakve paranoike koji bi to koristili da tu nešto dojavljuju i nekoga prijavljuju".

Uostalom, kaže, podaci pokazuju da čak 14% dece u srednjim školama diluje drogu. On smatra da je veoma bitna uloga školskih policajaca koji treba da budu prisutni u svim školama, jer su oni najbolji faktor koji sprečava korišćenje droge u školama.

Kako je tekla diskusija pogledajte u video-prilogu.

A šta vi kažete? Da li ste za uvođenje građanskih patrola?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: