"U Siriji više ne postoji teritorija Islamske države"

Bela kuća je saopštila da je kompletna teritorija koju je Islamska država nekada kontrolisala u Siriji oslobođena od ekstremista.

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

18:38

Foto: GettyImages

Iako američki zvaničnici navode da se nastavljaju sporadične borbe između snaga međunarodne koalicije i ostataka terorista, Bela kuća je dala drugačije saopštenje.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je došlo vreme da Islamska država više ne kontroliše ni deo teritorije u tom regionu, posle petogodišnje vojne kampanje SAD i saveznika.

Tokom tih operacija bačeno je više od 100.000 bombi i poginuo je nepoznat broj civila. Tramp je novinarima pokazao mapu Iraka i Sirije na kojoj se vidi da ekstremisti Islamske države više ne kontrolišu nijednu teritoriju u regionu.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da je kalifat Islamske države eliminisan 100 odsto i dodala da je Tramp dobio izveštaj o razvoju situacije od vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šenehena.

Američki zvaničnici upoznati sa situacijom na terenu rekli su danas da se Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD, i dalje bore protiv poslednjih ekstremista koji se kriju po tunelima u Baguzu i odbijaju da se predaju.

Zvaničnici su naveli da SDF nisu proglasile pobedu i da za danas nije planirano takvo proglašenje.

Pad poslednjeg uporišta džihadista u Baguzu označio bi kraj samoproglašenog kalifata Islamske države, koji je na vrhuncu snage te grupe zauzimao velike delove Sirije i Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: