"Muzički ukus napadača ne može biti povod za napad u SRB"

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da to što je napadač na Novom Zelandu navodno slušao i srpsku muziku neće biti povod za sličan takav napad u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 15.03.2019.

21:20

Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, tim pre što teroristima i nije potrebno opravdanje za napad.

"Oni se pokreću sa jasno definisanim ciljevima i zato cenim da muzički ukus terorista nije i neće biti povod za odmazdu. Vest o muzičkoj podlošci snimka zločina je samo kuriozum. Nas na Balkanu treba da brinu ljudi sa naših prostora, ili iz emigracije, koji su se umrežili u terorističke organizacije sa Bliskog istoka", rekao je Radić agenciji Beta.

Komentarišući napad na džamije na Novom Zelandu, u kojima je ubijeno više desetina ljudi, i navodne simpatije napadača za junake iz srpske istorije, Radić je rekao da je građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije bio inspiracija ultradesničarima širom sveta.

"Oni su prošli pun krug od podrške separatistima u prvoj polovini devedesetih godina, pa sve do identifikacije sa Srbima u vremenu snažnog pritiska terorizma koji se poziva na islam", rekao je Radić.

Radić je dodao da fenomen ultradesnice u visokorazvijenim zemljama pokazuje da postoji kritičan broj, možda mali, ali dovoljan, ostrašćenih ekstremista koji su izuzetno dobro pripremljeni za akciju, jer poseduju novac i znanje.

"Primer Norvežanina Andersa Brejvika je karakterističan u tom smislu. I ovaj teroristički napad na Novom Zelandu je vrlo sličan, i po motivima i po pripremi", rekao je Radić.

Bugarske vlasti saopštile su da istražuju motive boravka u Bugarskoj u novembru 2018. desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na džamije na Novom Zelandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: