Haos zbog snega, vojska evakuisala đake FOTO

Vojni helikopteri evakuisali su nemačke srednjoškolce koji su došli na zimski odmor u Austriju ali su skoro nedelju bili zarobljeni u hotelu snega u zemlji.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

18:31

Haos zbog snega, vojska evakuisala đake FOTO
Foto: Tanjug/AP

Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji, gde su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog višemetarskog snega koji je pao u velikom delu zemlje.

Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta,, zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje.

Srednjoškolci su uprkos lošoj sreći što se tiče snega bili raspoloženi i ispunjavali vreme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju, prenose mediji.

Do tri metra snega i čak više na nekim mestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1.500 metara potpuno su nestale pod pet metara snega.

Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mestima gde je situacija najkritičnija. Još hiljadu vojnika je u pripravnosti, spremno je da interveniše u slučaju potrebe, saopštila je vlada.

Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mesta blokiranih snegom više dana.

Vojska, vatrogasci i timovi civilne zaštite žele da iskoriste današnje smirenje vremenskih prilika da intervenišu pre novih padavina očekivanih ovog vikenda.
Foto: Tanjug/ AP
Rizik od lavina je i dalje vrlo visok i stanovnici nekih krajeva Insbruka, glavnog grada Tirola okruženog planinama, zamoljeni su da zaštite vrata i prozore svojih kuća.

Nevreme pogada i jug Nemačke gde je vojska takođe pozvana kao pojačanje za operacije čiščenja snega i evakuacije.

Više vozača provelo je noćas noć u svojih vozilima na auto-putu A8 jugoistočno od Minihena pre nego što je saobraćaj ponovo jutros uspostavljen. Oko 90 letova otkazano je danas na aerodromu u Minhenu.

Kao i druga mesta u regionu, čuveno skijalište Garmiš Partenkirhen u Bavarskoj proglasilo je stanje prirodne katastrofe. Jedan devetogodišnji dečak stradao je juče kada ga je poklopilo drvo koje se srušilo pod teretom snega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: