SDS: Vučić prekršio zakon; REM: Tadić obrnuo igricu

SDS je objavila saopštenje povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o TV Pink, a na to je odgovorio Savet Regulatornog tela za elektronske medije.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 11.10.2018.

13:15

SDS: Vučić prekršio zakon; REM: Tadić obrnuo igricu
Ilustracija: Thinkstock

Partija čiji je predsednik bivši predsednik Srbije Boris Tadić je navela da “upozorava javnost da je Aleksandar Vučić u svojstvu predsednika Srbije svojom jučerašnjom izjavom da je njemu bitno samo da Pink plaća porez i obećanjem da će Pink još dugo raditi flagrantno prekršio zakon i svoje nadležnosti ulazeći direktno u nadležnosti REM-a, nezavisne institucije koja jedina ima pravo da odlučuje o tome da li će ili ne neka televizija imati nacionalnu frekvenciju”.

“Osim što je pitanje o zloupotrebi javnog resursa predsednik Srbije bahato i primitivno nazvao ”paranjem njegovih ušiju glupostima”, on nam je ustvari poručio da danas u Srbiji nije bitno šta je po zakonu, već šta je njemu lično bitno. Postoje opravdane sumnje da je Pink Vučićeva privatna televizija i ta televizija godinama krši osnovna pravila za dobijanje nacionalne frekvencije funkcionišući kao glasilo autokratije u kojoj živimo. Pink je režimski poligon za linčovanje političkih protivnika, paralelno tužilaštvo i sudnica i za to koristi nacionalnu frekvenciju koja je vlasništvo svih građana Srbije. REM očigledno krši zakon ne ispunjavajući svoju zakonsku obavezu u poštovanju pravila po kojima se medijima dodeljuje i oduzima nacionalna frekvencija. Jučerašnjom izjavom Aleksandra Vučića je do kraja ogoljeno da mi danas zapravo i nemamo ovo regulatorno telo, već da dodela nacionalnih frekvencija zavisi isključivo od toga šta je lično Vučiću bitno. A njemu je bitno samo da se plaća porez, čime nam je predsednik države poručio da onaj ko plaća porez ne mora da poštuje zakon i da danas javne resurse može da koristi svako ko ima novac. A u Vučićevoj Srbiji najviše novca ima mafija, tako da u skladu sa Vučićevom izjavom i mafija može da koristi javne resurse, samo ako redovno plaća porez. U državi u kojoj je ulogu svih institucija i nezavisnih tela preuzeo jedan čovek koji je od Srbije napravio autokratiju u kojoj ne vladaju zakoni, već njegova lična volja i novac, obraćanje nadležnim institucijama je obesmišljeno. Pokazalo se da uloga REMa danas nije da razmatra prijave povodom zloupotrebe nacionalnih frekvencija, već da ignorisanjem ili nemuštim odgovorima učestvuje u režimskoj predstavi privida postojanja pravne države. SDS će pokrenuti pitanje zloupotrebe nacionalnih frekvencija na prvom okruglom stolu celokupne opozicije zakazanom za petak, kako bismo zajedno našli rešenje za ovaj problem u okolnostima u kojima nadležne institucije ne obavljaju svoj posao i krše svoju zakonsku obavezu. Bez pristupa medijima, nije moguće obezbediti ni fer izborne uslove, a mi danas živimo u državi u kojoj je režim privatizovao nacionalne frekvencije i u kojoj se Vučić ponaša i obraća kao vlasnik privatne kompanije, a ne predsednik države”, navedeno je u saopštenju.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odgovorio je na kritike bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, ističući da on bez ikakvih ograda pokazuje da mu poštovanje zakona i nemešanje u rad nezavisnih regulatornih tela nije bila namera ni ranije, niti je to sada.

“Od trenutka kada je osnovan, kao nezavisni regulator, REM je predmet dnevno-političkih partijskih prepucavanja, ali poslednji nastup Borisa Tadića, bivšeg predsednika Srbije, ipak prevazilazi i najluđu maštu, zato što je čovek, čija je nekadašnja funkcija trebalo da podrazumeva upravo poštovanje zakona i nemešanje u rad nezavisnih regulatornih tela, bez ikakvih ograda pokazao da mu to, ni onda, ni sada, uopšte nije namera”, navodi se.

Umesto toga reagovao je na izjavu sadašnjeg predsednika Republike i to na onu, kako REM ističe, kojom se jasno poručuje da ne mogu političari da daju i oduzimaju frekvencije, i da novinari ne moraju da brinu zbog sumanutih ideja pojedinih aktera srpske političke scene.

“Umesto da to pozdravi, Boris Tadić je obrnuo igricu i poštovanje zakona proglasio za nepoštovanje, a nepoštovanje zakona za osnovnu demokratsku tekovinu. Zbog svega toga, REM ne može a da se ne zapita da li je u vreme Tadića to bilo normalno i uobičajeno? Da on i Dragan Ðilas sednu i odluče ko može da ima frekvenciju, a ko ne? I ko sme da izdaje novine, a ko ne? I da li su, u to vreme, njih dvojica, van institucija i svakog zakona, neposlušne zabranjivali i slali u zatvor? I da li su, da podrže takve svoje aktivnosti, čak doneli i onaj nakaradni Zakon o informisanju, kojem je jedina funkcija bila da kažnjavanjem svakog suprotnog glasa podrži njihovu samovlast? Na kraju - da li njihova najava da će na svom sutrašnjem partijskom skupu raspravljati o nacionalnim frekvencijama i radu REM-a, znači da im je plan da to vreme vrate?. I da li onda treba da očekujemo ne samo oduzimanje frekvencija, nego i ukidanje regulatornih tela i ponovna hapšenja svih koji drugačije misle. Mi, zahvaljujući Tadićevom nastupu, znamo odgovor na ova pitanja. Zna i on, znaju i svi oni koji njega i Dragana Ðilasa podržavaju u najavljenoj politici ukidanja, zabrana i zatvaranja, ali smo ubeđeni da je njihov broj isti kao i broj Tadićevih birača. Dakle, ispod cenzusa. I dok je tako, REM će nastaviti da radi po zakonu, da se zalaže za njegovo poboljšanje, da reaguje ne unapred, nego tek pošto se na televizijama dogodi nešto što je protivzakonito, i da insistira na svojoj nezavisnosti i odbijanju svakog pokušaja da bude zloupotrebljen u dnevnopolitičke svrhe i zarad nečijih očigledno bolesnih ambicija”, navedeno je.

Na saopštenje SDS je usledio i odgovor iz SNS.

“Sloboda izbora je elementarna, ne samo kad je reč o radu medija, već i kad je reč o političkoj podršci građana. Srbija nema nameru da trguje slobodom, i tu nema mesta tajkunsko-ljotićevskom klanu u paketu sa Borisom Tadićem", rekao je član Predsedništva SNS Vladimir Orlić.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević takođe je, u pisanoj izjavi medijima, osudio, "napad ujedinjene opozicije na nezavisno i slobodno novinarstvo".

Istakao je da se SPS zalaže za nezavisne medije koji, kako kaže, treba da budu garant istine u Srbiji i oslobođeni svih pritisaka, naročito "od strane družine u kojoj sede oni čiju je vladavinu obeležio najveći medijski mrak u Srbiji".

Tada se, prema njegovoj oceni, nije moglo čuti drugačije mišljenje u Srbiji, dok je danas, navodi, veoma prisutna kritika aktuelne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: