Vlada: Državni deo u Mobtelu 58%

Izvor: B92

Petak, 25.06.2004.

08:17

Default images

Vlada Srbije usvojila je Izveštaj komisije koja je ispitivala vlasničku strukturu u "Mobtelu".

Prema nalazima Izveštaja, državni udeo u toj kompaniji jeste većinski i iznosi 58,76 odsto, a kompanije "Braća Karić BK-Trejd" odnosno "BK Trejda" iz Moskve 41,24 odsto. Vlada je ponudila da se takav odnos upiše u sudski registar Trgovinskog suda ili da se, ukoliko „BK Trejd“ to odbije, ceo slučaj da na međunarodnu arbitražu u Cirihu ili da se vansudski reši.

Kako je pravni zastupnik „BK -Trejda" Jovanka Babić već poručila da je jedina i isključiva nadležnost za utvrdjivanje vlasničkih odnosa Medjunarodni sud u Cirihu pred kojim je i pokrenut arbitražni postupak, očekuje se da tamo bude utvrdjena vlasnička struktura. U sinoćnjem saopštenju kompanije Mobtel poručuje se da – bez odobrenja tog suda – neće biti komentarisani zaključci medjuresorne komisije Vlade Srbije.

Podsećamo, prilikom osnivanja Mobtela, udeo države je bio 49, a BK Trejd-a 51 posto. Novinar nedeljnika Ekonomist, Milan Ćulibrk, povodom usvajanja izveštaja vladine Komisije, za B92 kaže: "U međuvremenu, prema nekim informacijama, to nije bio tačan odnos, jer ‘BK Trejd’ nije uneo u zajedničku kompaniju onaj deo udela koji je trebalo da unese, i koji mu je garantovao većinsko vlasništvo. I špekulisalo se raznim podacima: podsećam da je i Bogoljub Karić u jednom trenutku nudio šest odsto akcija državi, nakon čega bi država imama 55 odsto. Dakle, ako zaista postoje materijalni dokazi ko je šta uneo i ko koliki procenat ima, mislim da bi bilo najbolje da se to jednom okonča. Plašim se, međutim, po reakcijama iz ‘Mobtela’, da će biti neophodno da se ide na međunarodnu arbitražu, što može potrajati godinama, setimo se samo kako se odvija slučaj ‘Galenike’, a u tom slučaju država neće moći da proda svoj paket u ‘Mobtelu’. U tom slučaju moraćemo da čekamo tri-četiri godine da se ceo slučaj reši".

Inače, zastupnik „BK-Trejda" Jovanka Babić nije želela da komentariše predlog Vlade, kojim se predlaže upisivanje dodatnog osnivačkog kapitala u skladu sa izveštajem Komisije. stovremeno, ostalo je nerešeno pitanje blokade računa kompanije Mobtel. Velimir Ilić ponovio je da će taj račun biti deblokiran: "Odbor za finansije i privredu zakazaće jednu sednicu gde će se veoma brzo razgovarati o računu. Predlog Vladi će biti da se deblokira Mobtel i ja se nadam da će to biti brzo urađeno, ako BK Trejd da garancije da će do okončanja sudskog spora uplatiti u šest rata svoje obaveze prema poreskim organima. Do sudskog spora da se deponuju sredstva da bi se to pitanje razrešilo, to je ponuda i BK Trejda”, kazao je Ilić.

Kako B92 saznaje, o tom pitanju do sada se u Vladi Srbije uopšte nije ni raspravaljalo. Predstavnik sindikata "Mobtela" Zoran Pavlović za petak je najavio nastavak protesta zaposlenih u "Mobtelu" ispred Vlade Srbije zbog blokade računa te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: