Rusija protestuje zbog hapšenja novinara u Ukrajini

Moskva je protestovala zbog hapšenja ruskog novinara u Ukrajini.

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.05.2018.

00:49

Rusija protestuje zbog hapšenja novinara u Ukrajini
Foto: Thinkstock

Savet Evrope i druge grupe za zaštitu ljudskih prava izrazili su zabrinutost zbog tog poteza Kijeva.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) juče je uhapsila glavnog urednika kijevske redakcije ruske agencije RIA Novosti Kirila Višinskog ispred njegove kuće, a potom je izvršila pretres redakcije te agencije i ruske televizije RT.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da će Moskva učiniti sve što može da osigura da Višinski bude pušten na slobodu i da radnici drugih medija ne budu tretirani na takav način, navodi Tass.

"Izražavamo oštar protest zbog racije ukrajinskih agenata protiv televizije RT. Rusija će učiniti sve što može da obezbedi da ruski državljanin bude oslobođen i da ne bude novih akcija te vrste protiv drugih medijskih kuća", kazala je Zaharova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se Moskva oštro protivi akcijama ukrajinskih vlasti protiv ruskih novinara, da će "Rusija definitivno preduzeti brze kontra mere", ali da ne dovodi u pitanje pravo na rad ukrajinskih medija u Rusiji, prenosi Tass.

"Na vaše pitanje da li su bezbedni ukrajinski novinari koji rade u Rusiji, reći ću da su potpuno bezbedni", rekao je Peskov jednom ukrajinskom novinaru.

Savet Evrope je danas saopštio da je "zabrinut zbog posledica koje bi hapšenja novinara mogla da imaju na slobodu medija u Ukrajini", navodi Asošiejted pres.

Ukrajinske vlasti Višinskog (51) sumnjiče za "veleizdaju" i preti mu do 15 godina zatvora. On je radio za ukrajinske medije pre nego što je pre više godina postao dopisnik ruske televizije Rasija, a zatim je prešao u RIA Novosti. Reč je o Ukrajincu koji od 2015. godine ima i rusko državljanstvo.

SBU je juče navela da je sprovela akcije u okviru istrage medija pod kontrolom ruske vlade koji Moskvi služe kao "sredstvo u hibridnom ratu protiv Ukrajine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: