PSG: Spasovdanska litija u Beogradu krši ustavno načelo

Odbornici Pokreta slobodnih građana u Skupštini Grada Beograda saopštili su da neće učestvovati u crkvenoj povorci - litiji povodom Spasovdana u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

15:51

PSG: Spasovdanska litija u Beogradu krši ustavno načelo

Kako navode, time se krši ustavno načelo o odvojenosti crkve od države.

PSG je u saopštenju ukazao da ulična litija crkvenih velikodostojnika i gradskih vlasti deluje "ne samo protivustavno, nego i krajnje anahrono, posebno za grad koji se predstavlja kao multikulturno i multikonfesionalno središte".

"Oficijelna litija doprinosi lošem utisku o novokomponovanoj verskoj državi. Vernici i crkve imaju, naravno, slobodu da manifestuju svoje pravo i izbor, pa i da slave slavu, ali bez institucija i organa javne vlasti", naveli su.

Odbornici PSG su najavili da će predložiti brisanje odredbe iz Statuta Grada o "slavi grada".

Gradski menadžer Goran Vesić je u utorak najavio da će u crkvenoj povorci učestvovati i osnovne i srednje škole, a zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je ocenio da je litija "odličan način za promociju Beograda".

Litija će početi u četvrtak pre 11 sati u Ulici admirala Geprata, odakle će, posle liturgije u Vaznesenjskoj crkvi, povorka proći ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija, gde će biti jedna molitva, a druga će biti u Sabornoj crkvi, do koje će povorka stići ulicama Kneza Mihaila i Francuskom. Potom će povorka Brankovom i Ulicom kraljice Natalije natrag, do Vaznesenjske crkve, gde će se završiti oko 13 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: