Koreje pod istom zastavom na ZOI

Severna i Južna Koreja su se dogovorile da pod istom zastavom izađu na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara sledećeg meseca, prenosi BBC.

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2018.

14:23

Koreje pod istom zastavom na ZOI
Ilustracija: Thinkstock

Takođe je tokom pregovora u "selu primirja" Panmunjomu dogovoreno da ženski hokejaški tim bude zajednički.

U pitanju je istorijski dogovor, koji predviđa da sportisti iz dve sukobljene zemlje nastupaju zajedno pod zastavom "koja će predstavljati čitavo Korejsko poluostrvo".

Dogovor predstavlja ogroman korak ka smanjenju velikih tenzija, a prvi je uvod u pomirenje nagovestio lider Severne Koreje Kim Džong Un, kada je rekao da je spreman da razgovara sa Seulom o slanju sportista na predstojeće ZOI u Južnoj Koreji.

Usledio je poziv zvaničnog Seula na prve pregovore na visokom nivou posle više od dve godine, a uskoro je uspostavljena i "vruća linija" između dve Koreje.

Zimske olimpijske igre biće održane u Pjongčangu od 9. do 27. februara.

Kako piše BBC, Japan na otopljavanje odnosa gleda sa velikom dozom sumnje, a iz Tokija je poručeno da "svet ne bi trebalo da dozvoli da ga zaslepi nova ofanziva šarmom iz Pjongjanga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: