"Uložićemo maksimalne napore da Srbija brže krene ka EU"

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je da će Mađarska uložiti maksimalne napore kako bi ubrzala proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2017.

19:01

Getty Images

Sijarto je to rekao posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova tri zemlje Višegradske grupe - Češke, Poljske i Slovačke, kao i predstavnicima vlada Bugarske, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Rumunije i Srbije, koju je predstavljala ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sijarto je, govoreći o Zapadnom Balkanu, ukazao da bi proširenje EU trebalo ubrzati "kao najbolji način da se savladaju tenzije u regionu".

"Mađarska vidi političke, ekonomske i bezbednosne rizike ukoliko EU ne uspe da ubrza proširenje, a Mađarska će uložiti maksimalne napore da ubrza proces pristupanja Srbije", istakao je šef mađarske diplomatije, prenosi MTI.

Sijarto je naglasio da snaga EU leži - u snažnoj centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

"Nemamo se čega stideti kad je reč o osnaživanju EU", rekao je on na zajedničkoj konferenciji na novinare.

Takođe je kazao da je, postižući privredni rast iznad proseka EU, centralna Evropa umnogome doprinela oporavku Evrope, istakavši da taj region ima opravdane osnove za očekivanja u pogledu EU uključujući održavanje Šengen zone i ubrzanje daljih evropskih integracija.

U očekivanja od EU ubrojao je i pomoć u garantovanju energetske bezbednosti centralne Evrope, izrazivši očekivanje da će EU pomoći u diverzifikovanju energetskih izvora jer su, kako je zaključio, potrebne nove rute za transport energije kako bi se postigao pomak po pitanju energetske bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: