Krivične protiv poznatih koji su za nevakcinisanje dece

Grupa lekara i roditelja iz više gradova Srbije podnela je krivičnu prijavu protiv javnih ličnosti koje su propagirale nevaksinisanje dece.

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2017.

20:58

Krivične protiv poznatih koji su za nevakcinisanje dece
Ilustracija: GettyImages

Kada javne ličnosti svoje stavove o nečemu važnom kao što je vakcinacija iznose na ovaj način, građani ostaju potpuno zbunjeni.

Šta izaziva strah kod roditelja? Iz udruženje Pedijatrija zasnovana na dokazima kažu pojava epidemije malih boginja među nevakcinisanima i izazivanja panike.

“Mi nećemo da radimo ono što se radi u Rumuniji, samo da prebrojavamo bolesne i mrtve. Neko mora zbog toga da odgovara i postoji zakonski osnov”, kaže pedijatar Tomislav Stevanović.

Na pitanje da li oni imaju slučaj na sudu, Stevanović kaže “da, za širenje panike”:

“Za epidemiju ne sve dok se ne desi slučaj, ako neko dete bude imalo upalu pluća i umre oni će biti odgovorni”.

Osim javnih ličnosti koje pozivaju na nevakcinaciju krivičnu prijavu dobila je i doktorka Jovana Stojković.

Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju nisu protiv vakcinacije, ali jesu za pravo izbora

“Kao i svaki lek i vakcina ima štetno dejstvo i to nije tajna, stoji i uputstvu, ali problem je što kod svakog drugog leka imate pravo izbora osim kod vakcina. Mi želimo da to vratimo u ruke pacijenta ondnosno roditelja ako je dete u pitanju”, navodi Stojkovićeva.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar u nekoliko navrata negirao je da MMR vakcina ima veze sa autizmom.

“Ko jedini ima koristi od toga što je više bolesnih što su zauzete bolničke postelje… Pa farmaceutski lobiji”, rekao je Lončar.

Trenutna situacija pokazuje da je u poslednjih nedelju dana od malih boginja obolelo novih 73. građana. Broj obolelih veći je u svakom gradu, pogotovo na Kosovu i Metohiji. Najmlađi oboleli ima dva meseca, najstariji 48 godina, a ima i slučajeva gde se bolest komplikuje.

U Srbiji i u srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 238 slučajeva malih boginja, saopštili su u subotu iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: