Neobičan slučaj Vladimira Rajčića - od Tesle do Trampa

Vladimir Rajčić, Amerikanac iz Srbije koji je Nedeljniku poslužio kao veza sa štabom Donalda Trampa, tvrdi da je intervju objavljen u tom listu autentičan.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

12:15

Neobičan slučaj Vladimira Rajčića - od Tesle do Trampa
Foto: YouTube/Screenshot

Nakon što je Trampov štab demantovao da je predsednički kandidat dao bilo kakvu izjavu za srpske medije, Nedeljnik se oglasio saopštenjem u kom navodi da postoje dve mogućnosti - da je Trampov tim procenio da je bolje da se ogradi od škakljivog intervjua, ali i da je možda Rajčić prevario novinare i urednike ovog lista.

Uz izvinjenje čitaocima, ugledni beogradski list je najavio da će ispitati sve detalje ovog slučaja i da će obaveštavati javnost.

Podatak da Trampovom timu ne bi bio prvi puta da kredibilne izveštaje proglašava lažima izneo je i američki "Vašington post", a vredi podsetiti i na slučaj kada je Tramp razgovarao sa legendarnim Larijem Kingom, inače dugogodišnjim prijateljem, da bi kasnije govorio "da nije znao da će se to emitovati na ruskoj RT".

Međutim, Rajčić, čovek rođen u Peći koji je pre dvadesetak godina otišao preko bare tvrdi da je istina samo jedna, a to je da se nakon "povezivanja Trampove izjave sa Slobodanom Miloševićem i Srebrenicom u jednom tekstu u američkim medijima, neko odlučio da se sakrije".

"Oni su mi sinoć doslovno rekli: Ako je u interesu Trampa da dobije izbore, onda je ovo izmišljen intervju", objavio je Nedeljnik Rajčićeve reči.

On navodi da zna kako je došlo do "iznenadnog preokreta" i najavio da će to uskoro objaviti na američkom CNN-u.

"Ja sam im dao lično pitanja na susretu s kojeg objavljujete slike. I rečeno mi je da je sjajna ideja da se Tramp ponovi svoj stav kojim se izvinjava Srbima. Kao što ste videli celog dana niko nije demantovao intervju, da bi kasnije kada se pojavio tekst u Njuzviku u kojem su lažno privezane Srebrenica i Trampova izjava, i posle mnogo poziva, neko odlučio da se sakrije iza tog intervjua. Ja znam i ko je najviše uticao na to, ali mi trebaju dokazi koje ću uskoro saopštiti", kaže Rajčić.

Nedeljnikov izvor navodi i da "Tramp želi da kaže da se nikada nije izvinio Srbima za bombardovanje, iako je to već jednom uradio".

"Ukoliko pažljivo pratite ova saopštenja primetićete da Tramp sada želi da kaže da se nikada nije izvinio Srbima za bombardovanje, iako je to već jednom uradio. Kao i da demantuju navode intervjua, ali ne i da su ga poslali", tvrdi on. Rajčić je na svom Tviteru tokom noći objavio i da je dao intervjue za američke mreže Fox, NBC i CNN i da je u njima rekao "šta je istina i ko namešta".

"Da odgovorim. Rajčić smeta svima koji nemaju ništa o njemu, pa sad hoće da ga blate i da nema šansi u trci. Alo, malo su se prešli", naveo je on na Tviteru profilu koji je ilustrovao promotivnom fotografijom na kojoj je napisano "Rajčić kandidat za predsednika Srbije, novo lice za bolju Srbiju".

Inače, Rajčićeva kandidatura za predsednika, koju su notirali i pojedini američki mediji nakon što je "eksplodirao" intervju sa Trampom, nije njegovo prvo uplitanje u lokalnu politiku.

Naime, agencija FoNet je 2014. godine prenela reči predsednika Republikanske partije u Srbiji Vladimira Cvijana, koji je nakon "prebega" iz SNS, rekao da će Rajčić biti kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda.
Foto: YouTube/Screenshot
Kako je rekao, Rajčić je "ugledni funkcioner Republikanske partije u Americi".

Baš su ga spominjane veze sa republikancima kandidovale kao nekoga ko bi mogao beogradskom Nedeljniku da omogući da dođe do Trampa.

Kao dokaz tih veza, urednici beogradskog lista su od Rajčića dobili fotografije na kojima se on nalazi u srdačnom razgovoru sa potpredsedničkim kandidatom Majkom Pensom, ali i sa Suzi Javorovski.

Trampova saradnica je u četvrtak potvrdila da je na jednoj donatorskoj večeri "upoznala čoveka srpskog porekla koji je rekao da će biti kandidat za predsednika balkanske zemlje i koji je izrazio želju da podrži kampanju Trampa".

Što se same predsedničke kandidature tiče, Rajčić je tu nameru objavio na društvenim mrežama, ali i u razgovorima za Nedeljnik, gde je rekao da će biti "srpski Ronald Regan", kao i za Kurir, gde je rekao da je Pensov blizak prijatelj i da je bio u njegovoj loži i da ga je "bodrio i savetovao" pred jednu od debata. Taj tekst su koristili američki mediji kao pozadinu u izveštajima o Trampovom intervjuu.

Kako kaže Rajčić, on ima podršku srpske dijaspore, pre svega iz Čikaga, a u poslednje vreme je pokušao da animira i njih, ali i Amerikance da investiraju u Srbiju. U tu svrhu je iznajmio i nekoliko bilborda u državi Ilinois sa kojih na dva jezika poziva na investicije u Srbiji i Beogradu. Zanimljivo je da se na tim bilbordima uz srpsku zastavu vide i logo kompanije Folksvagen, ali i logo kompanije Boba Rormana, veoma uspešnog čikaškog trgovca automobilima, koji ima lanac salona u tri američke savezne države.

Rormana je kao investitora u Srbiju Rajčić u nekoliko navrata najavio i u programu RTS-a, gde je sam Rajčić predstavljen kao filmski producent, glumac, ali i kao biznismen i jedan od menadžera u kompaniji prilično živopisnog Rormana.

U "Dnevniku" RTS iz 2014. godine, Rajčić je čak rekao da je Rormanu interesantan i projekat "Beograd na vodi". Inače, Rorman je jedan od ljudi na slikama Rajčića sa poznatim republikancima. Ipak, uprkos novcu i politici - srpska javnost Rajčića pre svega zna kao nekoga ko se u medijima u više navrata pojavljivao kao filmski glumac i producent - prvo filma "Srpski ožiljci" (Serbian Scars, 2009), a zatim i kao čoveka koji je stao iza filmskog projekta "Tesla, vladar sveta".

O tom filmu priča više od pola decenije, a Rajčić sve vreme insistira na tome da će on biti sniman u Srbiji i da će u njemu učestvovati najveće holivudske zvezde. Više puta je navodio da je baš njegova želja da lokacija snimanja bude Srbija uzrok odlaganja početka snimanja.

Kako je govorio za regionalne medije, pregovori su se dosad vodili sa vrhunskim glumcima kao što su Kristijan Bejl (Tesla), Nikolas Kejdž (Edison), Megan Foks, Džesika Alba, a o navodio je i da je o projektu govorio i sa brojnim rediteljima i producentima među kojima su Majk Njuel, ali i Kventin Tarantino, Teri Gilijam, Piter Berg i Stiven Spilberg. Teslinu majku je, prema njegovim rečima trebalo da glumi Lolita Davidovič, a oca Rade Šerbedžija, dok "on lično kao Teslu vidi višestrukog oskarovca Danijela Dej Luisa".

Pre tri godine Rajčić je čak rekao i da ga je Barak Obama, kao specijalnog gosta na inauguraciji, pitao kada će početi snimanje filma o Nikoli Tesli. Takođe, rekao je da je projekat podržao njegov prijatelj i gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel, ali i gensek UN Ban Ki Mun.

Što se tiče odnosa srpskih vlasti prema tom projektu, na internetu nema tragova da su se zvanično oglašavali, ali je autor projekta rekao da ga je Ministarstvo kulture proglasilo projektom od nacionalnog značaja, ali i da ima podršku tadašnjeg premijera Ivice Dačića.

Pre toga, Rajčić je u Americi snimio film "Srpski ožiljci", koji je na sajtu IMDB ocenjen ocenom 3,9 i u kome glumi jedan od Tarantinovih favorita Majkl Medsen. Kako se navodi na IMDB-u, film je sniman u Srbiji, Holivudu, Čikagu, ali i na Kosovu, u produkciji kuće V. P. R. čiji su vlasnici Rajčić i njegov brat Predrag.

Osim Rajčića i Medsena, u njemu glume i Sergej Trifunović i glumac i majstor borilačkih veština Mark Dakaskos, poznat po nizu akcionih filmova (pre svega po kultnom "Samo najjači", Only The Strong), a tu je i mlađi brat Martina Šina, stric Emilija Esteveza i Čarlija Šina Džo Estevez.

Prema dostupnim podacima, Rajčić je u Čikagu završio školu glume, a u poslednjih 15-ak godina iza sebe ima desetak manjih uloga - uglavnom u poznatim serijama (Monk, NCIS, Division, Charmed, Desperate Housewives, Entourage), ali i u filmovima "Devojka od milion dolara" legendarnog Klinta Istvuda (uloga "jugoslovenski sudija u ringu", bez potpisa) i "Mis tajni agent 2" u kome igra Sandra Bulok (uloga "kamerman", bez potpisa).

Inače, nakon "slučaja Tramp", na društvenim mrežema su isplivala i dva gostovanja Rajčića kod srpske novinarke Mire Adanje Polak u kojima on priča o tom projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: